Hustru til stress-ramt: Sig stop i tide

Selv om man kommer ud på den anden side, er man mærket for livet, lyder advarslen fra hustru til stress-ramt landmand.

Hvis man ser på billedet af ægteparret Henk og Jacqueline van Roekel fra Vinderup, ville de fleste nok sige, at her er et glad og lykkeligt ægtepar med styr på tilværelsen og et godt liv.

Det er også rigtigt. Men det er også forkert. Bag de smilende ansigter gemmer sig en grum historie om swaplån, stress og efterfølgende konkurs. Historien deler van Roekels med mange andre landmænd, og Jacqueline lægger ikke fingre imellem, når hun i dag skal gøre regnestykket op.

»Alle vil jo gerne høre, at vi nu har det godt og er ude på den anden side. Vi er også videre med vores liv, men det er altså bare ingen happy ending. For min mand handlede det om at sige farvel til sin livsdrøm om at være landmand. Det var derfor, vi flyttede til Danmark. I dag er Henk VVS-mand og glad for det. Men sorgen over at være gået ned med et velfungerende landbrug med sorte tal på bundlinjen går aldrig væk«.

Banken kom forbi

Den hollandskfødte familie van Roekels danske historie begynder i 2001, hvor det 30-årige ægtepar køber et kvægbrug med 80 køer. En dag får de uanmeldt besøg af en venlig bankrådgiver, der overtaler dem til at skifte bank og lover dem en billigere finansiering af landbruget. Ordet swap bliver hverken nævnt eller skrevet ned den dag ved køkkenbordet, men pludselig er familien hvirvlet ind i både rente- og valutaswaps og med fatale konsekvenser. Det hele ender i 2013 med, at de får en anden kreditor til at erklære gården konkurs.

»Årene op til var rædselsfulde. Min store stærke mand fik åndenød og søvnbesvær. Vi troede jo, at det var noget fysisk galt, men det endte med det totale sammenbrud, et såkaldt burn out, hvor han græd og måtte bede mig om at løfte ting for sig. Kroppen blev bare ved med at sende signaler, indtil vi opfattede dem«.

Syg af magtesløshed

»Måske havde det hjulpet, hvis vi havde fået hjælp til at håndtere stress. Men problemerne med banken er uløste, selv om man taler med en psykolog. Efter min erfaring er det eneste, der hjælper, at tage styringen over sit eget liv. Det er magtesløsheden, der gør én syg. Min mand følte sig uretfærdigt behandlet, og det går aldrig væk«.

»Hvis jeg ser tilbage, ved jeg faktisk ikke, om jeg kunne have gjort noget anderledes som hustru. Hvis jeg et år tidligere havde sagt til mand, at vi burde stoppe, havde han nok ikke villet høre efter«.

»Det er selvfølgelig godt, at man kan få hjælp. Men det er kun én selv, der kan løse problemet«, siger Jacqueline van Roekel.

Faktaboks

Bristet boble

  • Jacqueline van Roekel skrev i 2015 en bog med titlen ’Bristet boble’ om sine personlige erfaringer med vanskelighederne med at drive landbrug i Danmark. Bogen kan bl.a. lånes på biblioteket.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle