Hvad betyder lukningen af Danish Crowns slagteri i Esbjerg?

Spørgsmål til Lindhart Nielsen, medlem af bestyrelsen i Landbrug & Fødevarer.

Det er et tilbageskridt, at slagteriet i Esbjerg nu skal lukkes, og vi har brug for at bevare så mange slagtninger i Danmark som muluigt og helst udvide produktionen herhjemme. Lukningen i Esbjerg synliggør det problem, vi påpeger igen og igen om, at rammevilkårene må forbedres.


Det har en stabiliserende effekt på priserne, at vi fortsat har slagtninger herhjemme. Det er også her, der ligger mange arbejdspladser. Det er til fordel for os alle sammen, hvis vi gør produktionen færdig herhjemme og høster indtægten fra det færdige slagtesvin. Der bliver også sparet mange omkostninger til transport, nye stalde og så videre.

Produktionen af smågrise herhjemme, mener jeg, vil klare sig, fordi vi er foran alle andre med genetik og management. Men slagtesvineproduktionen ligner andre erhverv herhjemme. Vi er underlagt samme vilkår som andre danske erhverv, og vi konkurrerer med lande, som har bedre vilkår end os. Så regeringen må sørge for arbejdsbetingelser, så vil kan være med i konkurrencen og bevare arbejdspladserne herhjemme.


En skatteomlægning vil være det første skridt. Dernæst bør der gøres mere ved de bureaukratiske omveje, vi skal igennem, når vi skal trimme eller udvide produktionen. Vi bliver færre landmænd, som skal producere mere, men det er meget besværligt at komme igennem. Anmeldeordningen for »fulde stalde« er svær at bruge, og det handler blot om, at der skal flere grise gennem stalden, uden at der udledes flere næringsstoffer. Det skal være muligt at udvide, uden så meget besvær. Som det går nu, er der besætninger, som på forhånd opgiver at udvide, selv om de godt kunne.

loh

Kontakt formanden på lbn@bryder1.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle