Bekymring for re-nationalisering og frygt for klimaafgift var noget af det, der optog medlemmerne på Jysk Landbrugs generalforsamling i Billund.
Det er brexit, der skaber utryghed om, hvad der sker med landbrugsstøtten, når der fremover bliver færre penge i EU-systemet.
Brian Haure ridsede et skræmmende scenarie op, hvor hektarstøtten vil falde til 1.000-1.200 kr. pr. ha, hvorefter der vil ske en re-nationalisering af landbrugsstøtten:
»Jeg ser for mig, at lande som Frankrig, Polen og Spanien vil kompensere deres landbrug for faldet. Men hvem tror på, at Danmark vil? Der vil nok nærmere ske det, at Danmarks Naturfredningsforening og Danva (Dansk Vand- og Spildevandsforening) står klar til at tage pengene fra landbruget«, forudså han.
Brian Holm var bekymret for idéen om en klimaafgift på landbrug, som vismændene har fremsat. Det vil være konkurrenceforvridende, men nok en reel risiko, hvis regeringen skifter farve, sagde han.
»Klimaafgiften er bestemt et fejlskud. Landbrug & Fødevarer giver den gas for at få idéen tilbage på værkstedet igen«, forsikrede Bjarne Larsen, der ud over at være formand for Jysk Landbrug også er medlem af primærbestyrelsen.
Flere viber og lærker
Formanden var i sin beretning meget optaget af landbrugets kommunikation med det øvrige samfund. Det er vigtigt ikke kun at stille krav, men også at lytte til befolkningens ønsker, f.eks. om mere natur.
Via Jysk Landbrug kan medlemmerne i år oprette faunapletter for en meget lav udgift.
»Jeg forventer kø ved tilmeldingen, så vi kan vise det omgivende samfund, at vi er parat til at gøre noget ekstra for vores markvildt. Skal man tro Ornitologisk Forening, så er mange af agerlandets arter som vibe og lærke under pres. Hvis vi kan vende den udvikling, bliver det til glæde for alle, der færdes i det åbne land. Og hvem af jer nyder ikke selv at høre den første lærke her i foråret?« spurgte han.
»I Jysk Landbrug har vi skubbet på for, at Landbrug & Fødevarer skulle udtale sig med mere kant, men samtidig altid have for øje, at der i samfundet er mange andre interesser end vores«.
»Kunsten er at sige sin mening så højt, at du bliver hørt og forstået, men uden at råbe så højt, at modtagerne bare holder sig for ørerne. Den balance har Martin Merrild og vores topfolk fundet«, sagde formanden.