Hver anden kvægbruger har tabt på kursregulering

Hver tiende mælkeproducent tabte sidste år mere end en mio. kr.

Finanskrisen har for alvor sat sine spor i driftsresultaterne på kvægbrugene. Det viser en analyse af de foreløbige driftsresultater fra 675 konventionelle malkekvægbedrifter i 2008.

Halvdelen af mælkeproducenterne tabte sidste år på indeksering og kursregulering, og nogle har endda tabt rigtig mange penge.

Hver tiende mælkeproducent tabte sidste år mere end en mio. kr. på indeksering og kursregulering, og hver tyvende har tabt i størrelsesordenen halvanden mio. kr., viser Landscentrets analyse.

Kurstab ikke realiserede

Posten indeksering og kursregulering er årsag til, at der sidste år var ekstraordinær stor spredning i driftsresultaterne, idet den anden halvdel af mælkeproducenterne undgik tab.

Michael Friis Pedersen, Dansk Kvæg, der har analyseret tallene, understreger, at den overvejende del af de kurstab ikke er realiserede. De har derfor ikke haft en direkte likviditetsmæssig effekt, og hvis kursen på fastrente swap stiger eller kursen på schweizerfranc falder, vil det tilsvarende optræde som en gevinst i regnskabet for 2009.

Analysen viser, at 62 procent af bedrifterne opnåede et positivt driftsresultat, mod 88 procent i 2007.

En stor del af nedgangen skyldes, at konjunkturstigningerne på besætning og især beholdninger var væsentlig mindre i 2008 end i 2007.

Renset for konjunktur og kursregulering opnåede to ud af tre et positivt driftsresultat i 2008, mod tre ud af fire året før. På trods af den generelle tilbagegang i indtjeningen har hver fjerde bedrift haft en fremgang i resultatet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle