Hver femte landmand i krise

Krisen fremskynder strukturudviklingen i dansk landbrug, og op mod 20 procent af de danske landmænd er i vanskeligheder.

"10-20 procent af landmændene er i vanskeligheder på grund af lav indtjening og solvens. Så vi kan altså fortsat se en stor forskel i produktiviteten på landbrugene, og nogle vil skulle skifte ejer. Sådan har udviklingen været i mange år, men der er ingen tvivl om, at krisen forstærker processen," siger Leif Nielsen fra Landbrugsraadet.

Søren Porsbjerg fra Nordea tilslutter sig det billede:

"Landmændene mangler indtjening, men der er ingen grund til at gå i panik, for de har stadig en stor egenkapital. Man skal dog ikke kun se på egenkapitalen, for den vil falde over et par år. Derfor bliver det i høj grad afgørende, hvor dygtige landmændene er til at drive deres produktion."

Optimisme hos Jyske Bank

Hos Jyske Bank lader man sig dog ikke skræmme af udsigten til krise i landbruget:

"Langt de fleste landmænd er solide, selv om mange havde underskud i 2008 og mange har tabt på spekulationer. Det er forsvindende få, der er lukningstruede," lyder Torben Wiborgs vurdering af den aktuelle situation i landbruget.

En holdning der vækker glæder hos Landscentrets Hans Peter Bay:

"Landmændene har aldrig haft større egenkapital, og der er stadig rigtig meget tilbage, men det er vigtigt at holde fokus på rentabiliteten," siger Hans Peter Bay.

Det er dog langt fra ensbetydende med, at bankerne længes efter nye landbrugskunder:

"Vi er nødt til at koncentrere os om vore eksisterende kunder. Det bliver en brat opvågning for mange," siger Søren Porsbjerg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle