Hver tredje med fiber i sengene har problemer

Næsten 30 procent af de landmænd, der bruger tørret gylle i sengene, oplever problemer med yversundheden. Men fordelene opvejer ulemperne, og de flest holder fast.

Næsten hver tredje, der bruger fiber i form af tørret gylle i sengebåsene, oplever problemer med yversundheden.

Det viser en rundspørge, LandbrugsAvisen har foretaget hos en meget stor del af de danske landmænd, der bruger fiber.

Alligevel indebærer fiber så mange fordele i form af færre skader på haserne og renere køer, at næsten alle, der er begyndt med fiber i sengene, holder fast i systemet.

Det gælder blandt andet på Vejlskovgård i Odder, hvor der siden starten for halvandet år siden har været alvorlige problemer med klebsiella.

»Men vi er så glade for delene ved fiber, at vi er villige til at tage udfordringen med klebsiella op,« siger Hans Jakob Fenger, der sammen med sønnen Claus driver gården.

Det sker på trods af, at netop klebsiella har kostet en hel del dyr livet. Sengene strøs med hængebane, og det er især, når systemet svigter, at det går galt.

Rigtig start er vigtig

Hos Erling Christensen i Visby ved Tønder - en af pionererne inden for fiber - har der ikke været problemer. Erling Christensen peger selv på, at opstarten er vigtig.

»Det kan starte en forkert vækst af bakterier,« mener Erling Christensen, der havde sand i sengebåsene, før han skiftede til gyllefiber.

Han tog en lille portion ind ad gangen i starten og sørgede for, at fiberen blev godt komprimeret, inden en ny portion blev taget ind. Siden har der hverken været problemer med yverbetændelse eller celletal.

Erling Christensens andet tip er at blande lidt kalk i gyllen. Det giver mere tørre fibre, som er lettere at pakke.

Langt mere positiv end negativ

Hans Gejl blev inspireret af andre til at bruge fiber i sengebåsene, da han skulle bygge ny stald.

Hans stald har derfor fra første dag været indrettet til fiber. Da det blev sommer, opstod der problemer med en del klebsiella. Problemet fortog sig, da det igen blev vinter, og kom tilbage med den nye sommer.

»Men jeg er i tvivl om ikke de problemer, der opstod hen over foråret, skyldtes et voldsomt foderskift,« siger Hans Gejl.

»Men fordelene overskygger ulemperne. Vi har aldrig benproblemer,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle