Hybridplov på tegnebordet

Hydraulisk landhjul, hydraulisk variabel furebredde og mulighed for hydraulisk sideforskydning af bæreakslen bevirker, at en fem-furet Kverneland E 100 liftplov kan betjenes og indstilles fra traktorsædet helt uden brug af drejehåndtag og andre manuelle indgreb.

Hvilke andre hydrauliske funktioner kunne man ønske? En topstang med hydraulisk indstillelig (variabel) længde kunne stå øverst på ønskelisten til en hypotetisk fuldhydraulisk E 100-plov.

Med hydraulisk variabel topstang kunne en E-100-plov fungere både som halvbugseret og trepunktsophængt. Den kunne manøvreres som halvbugseret under foragervendinger og transport og som liftophængt under pløjning. Dermed ville en sådan "hybridplov" kunne udnytte alle muligheder for vægtoverføring, hvad der ikke kan lade sig gøre med en halvbugseret.

En hydraulisk topstang kan købes som tilbehør, men den gør det ikke alene. Det ville også være nødvendigt at udvikle en computerstyring, der automatisk kan koordinere landhjulets, topstangens og liftophængets bevægelsesmønster. LandbrugsAvisen Agro erfarer, at sådanne "hybridplov-systemer" allerede er på tegnebordet i plovfabrikkernes udviklingsafdelinger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle