I Irma køber kunderne smagen af Vestjylland

Udbuddet af mellemlagret danbo-ost er enormt. Men som en lille fisk i en stor sø har Marije Jacobsen fået foden inden for hos Coop og Irma.

Køerne æder i meget grove træk kun det, der dyrkes på markerne rundt om gården. Den fuldfede jerseymælk transporteres kun 25 kilometer sydpå til Jernved Mejeri, hvor man efter 12 ugers produktionstid har forædlet 10 liter mælk til ét kg ost. Først herefter tilbagelægger osten en del kilometer, når den skal fragtes til Irmas butikker i København.

Spørger man den vestjyske mælkeproducent Marije Jacobsen, er det bæredygtighed.

Siden hun kom til Danmark fra Holland for godt 20 år siden, har hun drømt at lave sin egen ost. For halvandet år siden blev drømmen meget konkret, og for fem uger siden landede de første oste i København.

»Lige nu har jeg svært ved at være i det af bare begejstring«, siger hun med et af de smil, som hun har mange af.

Single-farm

Vejen til Coop og Irma blev banet via hjælp fra Ole Jørn Frederiksen, Jernved Mejeri og Niels Erik Bendtsen, BPI A/S - Cheese.

»Og så en god portion tålmodighed, som jeg måske ellers ikke har så meget af«, griner Marije Jacobsen.

Da trekløveret første gang kontaktede Irmas indkøbere, fik de nej. Efter lidt betænkningstid forsøgte de igen, og her hjalp det at ringe til chefen frem for en menig indkøber.

Niels Erik Bendtsen og Ole Jørn Frederiksen tog til Coops hovedkvarter, og såvel historien om Marije som ostens smag gav parterne en kontrakt.

»Det, der især betyder noget, er, at osten er et single-farm produkt fra én landmand, at den er lavet på jerseymælk, og at Marije er god til at skabe en fortælling om livet på landet samt gerne åbner stalddørene, når folk har lyst at kigge forbi«, sammenfatter Niels Erik Bendtsen.

At Marije ikke er eller forventer at blive økolog, betyder mindre, vurderer han.

Selv mener Marije Jacobsen, at osten appellerer til de forbrugere, som foretrækker fødevarer med historie, og som er produceret med bæredygtighed for øje. Og med et godt håndværk i hele processen, tilføjer hun.

Niels Erik Bendtsen fremhæver, at Marije lukker sine køer på græs, og at hun kun fodrer med en begrænset mængde importeret soja.

»Det har betydning, når man vil sælge et højværdiprodukt med en fortælling om bæredygtighed til Coop og Irma«, siger han.

Kæde med stærke led

Marije Jacobsen drømmer om, at Irma og Coop en dag også vil tage smør fra hendes 140 jerseykøer ind på hylderne.

Hun leverer sin mælk til Joost Oppers, SøMælk, som ikke ser et problem i, at han ikke aftager hele hendes produktion.

SøMælk står for fragten af mælken fra gården ved Årre til Jernved Mejeri, og takket være små rum i tankbilen kan mælken adskilles fra andre leverandører. Hos Jernved Mejeri tager man helt bevidst de 12.000 liter jerseymælk ind i weekenden for at holde den adskilt fra mejeriets øvrige produktion.

Samme pris - lige nu

I Irma skal Marijes ost især fremhæves i weekenderne, og der er også bestilt ekstra oste til påskeugen, hvor danskere landet over skal kunne bestille den via Coops hjemmeside.

Trods en pris på 45 kr. for 450 gram får Marije Jacobsen ikke ekstra for mælken.

»Nu starter vi her, og så håber jeg da, at det på sigt medfører en lidt højere betaling til mig«, lyder det fra den idérige Marije Jacobsen, som også tilbyder ko-krammeri og overnatning hos køerne på sit landbrug.

Faktaboks

Marijes ost:

  • Mellemlagret danbo, som har en produktionstid på 10-12 uger.
  • Fremstilles på Jernved Mejeri.
  • Herfra sørger BPI A/S for transport til Irmas butikker samt til en ostegrossist i Vejle, som aftager en mindre mængde til særlige ostebutikker og restauranter.
  • 450 gram koster 45 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle