I kapløb med tordenbygerne

Den sidst høstede vårbyg bliver ikke til malt, fastslår Jens Peter Bak.

»Lige nu presser jeg halm, men senere i dag skal vi høste hos min far - hvis vi når det, før regnvejret kommer,« siger Jens Peter Bak fra traktoren ved Ejstrupholm.

Efter en meget travl weekend med godt høstvejr står 18 hektar vårbyg stadig på roden mandag formiddag - plus en masse halm, som skal presses hurtigst muligt. Hvis alt går vel, bliver resultatet 1.200-1.400 rundballer, som der nok skal blive brug for rundt omkring.

Malt var formålet med vårbyggen, men på de sidste arealer er maltkvaliteten sikkert røget sig en tur, forventer Jens Peter Bak.

»Nu taber vi også i udbytte. Vi mister fem hkg pr. hektar, hver gang det regner,« anslår han.

Om byggen som er høstet holder maltkvalitet, håber han, men analyserne der kan afgøre spørgsmålet er ikke udført endnu.

Tre ugers skimmel

Kartofler er imidlertid hovedafgrøden, og prøveopgravninger i både spise- og læggekartofler tyder på nogenlunde normal avl. Men de 10 dage, som lægningen blev forsinket i foråret, er ikke indhentet endnu.

»Nu har vi haft skimmelvejr i tre uger, og det kan mærkes. For to uger siden blandede jeg 0,45 liter Amistar med et kg Dithane for at forbedre effekten over for både bladplet og skimmel. Amistar bruges ellers mest mod svampe i korn, men det har samme forgrønnende effekt i kartofler,« siger Jens Peter Bak.

Han har nedvisnet læggekartofler til eget forbrug samt spisekartofler. Men som andre kartoffelavlere har han oplevet, at Reglone ikke kan slå kartoflerne ihjel i de godkendte doser.

»Især industrisorten Kuras gror igen efter nedvisning,« konstaterer kartoffelavleren der nu overvejer, om han skal gøre brug af den dispensation som er givet til at bruge midlet Spotlight Plus.

Ikke for tidligt

Spisekartoflerne har været lettere at visne ned. Sava skal ligge mindst fire uger i jorden og Fakse fem uger, før optagning kommer på tale.

»Hvert år er der nogen der tager dem op tidligere, og hvert år rådner de, fordi de ikke er ordentligt afmodnede. Så jeg tager det stille og roligt - endnu da.«

Jens Peter Bak skal ikke så hverken vinterraps eller vintersæd, så på den måde har han ikke travlt. Men spise- og læggekartofler skal helst være oppe af jorden inden midten af oktober.

»Ved den første fuldmåne i oktober kommer der frost, og der skal man passe på. Men det ved enhver kartoffelavler,« fastslår han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle