Ingen penge til natur fra landbrugets fond

Folkevalgte bekymrede for finansieringen af natur-området ved Seges efter afslag på projektansøgninger fra Landbrugets Promilleafgiftsfond.

Det kan blive svært for landbruget at opretholde en konkurrencedygtig ekspertise på naturområdet i fremtiden.

Det vurderer Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer Planteproduktion, og Henrik Bertelsen, der er medlem af sektorbestyrelsen.

Deres bekymring skyldes, at Landbrugets Promilleafgiftsfond ved den årlige fordeling af projektmidler i oktober ikke har imødekommet Seges’ projektansøgninger på naturområdet.

Seges har til naturprojekter ansøgt om i alt 2,3 mio. kroner - men har ikke fået tildelt én krone.

»Jeg kan kun sige, at vi står med en meget stor udfordring, for vi mener, natur er et vigtigt område. Det er for os at se vigtigt, at vi på Seges har nogle kompetencer på naturområdet. Ellers bliver det udelukkende aktører som Danmarks Naturfredningsforening og Aage V. Jensens Fonde, der tegner ekspertisen på området. Vi er nødt til at kunne yde modspil«, siger Torben Hansen.

’Ubegribeligt’

Henrik Bertelsen, medlem af sektorbestyrelsen for Seges, Planter og Miljø, står uforstående overfor Promilleafgiftsfondens prioritering.

»Det er mig fuldstændig ubegribeligt, at Promilleafgiftsfondens bestyrelse helt har fravalgt naturområdet. Vi lever i en verden, hvor omgivelserne har nogle forventninger til, at landbruget vil noget på naturområdet. Det må være kortsluttet for dem«, fnyser Henrik Bertelsen.

Han frygter, det kan blive sværere for landbruget at forsvare landbrugets overvægt i fondsbestyrelsen politisk, hvis man ikke agerer med fornemmelse for samfundets ønsker.

»Det er jo ikke et område, der kaster en masse indtægter af sig, så her er der netop brug for opbakning. Især fra en fond, der forvalter en form for offentlige midler«.

Kæmper for finansiering

Ifølge Torben Hansen, formand for L&F Planteproduktion, kommer det trods den aktuelle finansieringskrise ikke på tale at nedlægge natur som område ved Seges.

»Det er et meget væsentligt område, så vi kæmper voldsomt for at finde alternative muligheder for den nødvendige basisfinansiering«.

Han understreger, at også plan- og bioøkonomiområdet er trængt.

Seges’ naturområde finansieres kun delvist af projektmidler. Afdelingen har også vundet opgaver, som Naturstyrelsen har haft i udbud, ligesom der udføres konsulentopgaver for DLBR-kredsen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Michael Brockenhuus-Schack, formand for Landbrugets Promilleafgiftsfond.

Faktaboks

Promillepenge

  • Landbrugets Promilleafgiftsfond uddeler hvert år omkring 250 mio. kr.
  • Fondens midler stammer primært fra de pesticidafgifter, som landmændene betaler.
  • Fonden ledes af en bestyrelse på 11 personer, som er udpeget for fire år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle