Intet kan erstatte YJ-ordningen

Fødevareministeren afviser nu, at der kommer en ny ordning, som er lige så stærk som YJ-lånet. Landbruget mener, at regeringen fraskriver sig ansvaret.

Der kommer ikke et alternativ, som står lige så stærkt som YJ-ordningen. Det slår fødevareminister Henrik Høegh (V) nu fast.

Regeringen har fremsat et lovforslag om at afskaffe YJ-ordningen, som er en mulighed for få en statsgaranteret kaution på op til fem mio. kr. for lån til yngre jordbrugere.

"Med den viden, som vi har nu, bliver det svært at finde noget, som økonomisk ligger på højde med en kaution på fem mio. kr., som YJ-ordningen står for nu," siger Henrik Høegh.

Både finanssektoren og landbruget har meldt ud, at uden en statsgaranteret lånemulighed som YJ-ordningen bliver det bliver umuligt for unge landmænd at få et lån til at etablere for. Men Henrik Høegh skyder nu bolden tilbage til finanssektoren.

"Når der først ikke er nogen til at overtage de her produktionsanlæg, finder finanssektoren jo også ud af at få øje på de dygtige og kompetente unge driftsledere, der er, og så finder man jo en løsning til dem inden for de rammer, som er," siger han.

"Der skal nye og kompetente mennesker ind i et hvert erhverv, for at produktionsapparatet bliver udnyttet optimalt, og det har finanssektoren også en interesse i," siger Høegh.

Svært med forventninger

Landbrug & Fødevarer vil ikke gå i forsvar for den finansielle sektor men mener, at i den nuværende situation bliver det svært at forvente, at den finansielle sektor vil gå ind og sikre unge landmænd lån uden nogen former for kautionsordninger fra staten.

"Det er lidt letkøbt at fraskrive sig ansvaret, når staten lukker ordningen og bagefter smider sorteper videre til den finansielle sektor og landbruget," siger erhvervspolitisk direktør i L&F Lone Saaby.

Lige nu arbejdes der på at finde alternative til YJ-ordningen. Blandt andet kigges i landdistriktsmidlerne og hos nabolandene for at finde alternativer.

"Jeg smøger selvfølgelig ikke trøjen af mig selv og siger: at det er ikke mit problem. Jeg siger bare, at vi undersøger, hvad vi kan gøre, og der er det altså finanssektoren og erhvervet, som må gøre det sidste."

Tilpasser sig

Ifølge direktøren i Fødevareøkonomisk Institut, Henrik Zobbe, vil en afskaffelse af YJ-ordningen blot medføre, at markedet tilpasser sig.

"Al statsstøtte kapitaliserer sig i ejendomsprisen. Så når staten trækker sig ud af finansieringen ved at opgive YJ-lånet, betyder det bare, at markedet må tilpasse sig. Det vil sige, at ejendomspriserne vil falde en smule," siger Henrik Zobbe, institutleder.

LandbrugsAvisen har flere gange fortalt om helt unge landmænd, som fik mulighed for at overtage en gård med hjælp fra YJ-lånet. Alle siger de, at de ikke kunne have fået lån hos banken uden ordningen.

Høeghs argument for at afskaffe ordningen er, at antallet af ansøgere er gået fra 800 til 40, og derfor kan ordningen ikke længere bære sig selv, som det er bestemt, at den skal. S, SF, Enhedslisten og Liberal Alliance er imod en afskaffelse.

Landbrug & Fødevarer er blevet bedt om at komme med et udspil til et alternativ til YJ-ordningen, hvilket der lige nu arbejdes ihærdigt på.

"Jeg har meget store forhåbninger til, at fødevareministeren vil tage positivt imod vores udspil. Vi mener godt, at vi, inden for de rammer der er, kan finde nogle ret fornuftige løsninger. Hvis der altså er politisk vilje til det," siger Lone Saaby.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle