Jagt på terrorister gavner slagterier

Terrorangrebet på USA 11. september 2001 er nu indirekte medvirkende til, at slagterierne får adgang til avanceret måleteknik.

Danske slagterier kan se frem til at få adgang til noget af det mest avancerede måleudstyr på markedet inden for ganske få år. Måleudstyr, der i form af CT-skannere, indtil for kort tid siden var forbeholdt hospitalsverdenen.

"CT-skanninger har i flere år været brugt på hospitalerne til at se ind i patienternes kroppe. Men der har været tale om meget dyre og langsomme instrumenter. Med terrorangrebet mod USA 11. september 2001 skete der dog det, at der pludselig opstod et meget stort behov for øget sikkerhedskontrol i verdens lufthavne. Det gav et nyt stort marked for CT-skannere der betød, at prisen på apparaterne faldt, og deres hastighed blev forbedret. Det åbner nu muligheder for slagterierne," fortæller Claus Fertin, direktør i Slagteriernes Forskningsinstitut.

Vil forbedre indtjening

Slagterierne vil nemlig fremover blive i stand til at bruge CT-skannere til at måle kødprocenter, måle vægten på den enkelte slagtekrop og optimere sorteringer og udskæringer. Alt sammen noget der vil gavne såvel slagteriernes som leverandørernes bundlinje. I dag bruger man primært optiske sonder og ultralydskanninger på slagterierne.

"At udvikle CT-skannerne, så de egner sig til den meget krævende arbejdssituation der er på et slagteri, er en stor og ambitiøs satsning, som har en lang tidshorisont. Derfor vil der endnu gå nogle år, før vi er klar med en brugbar maskine. Men potentialet er stort og vil i sidste ende kunne gavne slagteriernes konkurrencekraft mærkbart," siger Claus Fertin.

Slagteriernes Forskningsinstitut vil ansøge blandt andet Højteknologifonden om midler til udviklingen af CT-skannerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle