Jersey vil afregnes efter værdistof

Dansk Jersey vil kæmpe for at fastholde afregningen for kilo værdistof.

Danske Jersey-avlere skal kæmpe for at bevare den nuværende afregningsmodel hos Arla, hvor kvægbrugerne afregnes for værdistof og ikke for antal leverede liter mælk.

Sådan lyder opfordringen fra formand Anders Levring, når foreningen holder årsmøde i dag, fredag, i Maribo på Lolland.

»Vi skal kæmpe for, at omregningsfaktoren ændres, så vi bliver afregnet for de reelle kilo værdistof, for det er værdistofferne som skaber værdi hos Arla,« sagde han til LandbrugsAvisen kort før deadline onsdag.

Fornyet fokus på ydelse og NTM

Anders Levring vil i sin beretning også opfordre flere jerseyavlere til at benytte sig af rådgiverne i det landsdækkende Jersey-team.

»Vi har fundet i produktionskontrollen, at 75 procent af forskellen mellem de bedste og de dårligste skyldes ydelsen. Derfor vil vi opfordre vores medlemmer til at benytte de særlige jerseyrådgivere, samtidig med at de i højere graf fokuserer på at avle efter NTM, som vi netop har justeret, så vægtningen af ydelse er øget,« sagde han.

Jerseyavlerne har i løbet af det forgangne år brugt flere kønssorterede strå i kombination med kødkvæg.

»Det handler om at øge avlsfremgangen og værdien af slagtekalvene,« forklarer Anders Levring.

Jerseyracen er den race med mindst tilbagegang i antal insemineringer, og den gennemsnitlige jerseybonde har flere køer end kollegerne med DH, RDM eller DRH.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle