Jordbær vælter frem på én gang

Der er travlhed på Bakkegården ved Ringsted. En kold maj har sat høsten bagud, og det giver udfordringer for Søren Moeslund Larsen.

På Bakkegården ved Ringsted har de travlt med at få plukkket og pakket jordbær. Så travlt, at interviewet måtte klares over frokosten.

»Vi er ca. tre uger bagud i forhold til sidste år, så vi har meget travlt lige nu. Næsten alle vores sorter er klar til pluk nu, men vi har snart indhentet de tre uger,« fortæller Søren Moeslund Larsen.

Han har været økologisk landmand i 11 år og er uddannet agronom.

Timing er altafgørende

Bakkegården har 175 hektar jord tilknyttet. På otte af dem er der plantet bær og grøntsager, og de resterende består af vårspelt, vinterspelt, vårhvede, vinterhvede, græs, rapsfrø og græsfrø.

Der er både plukselv-jordbær og gårdsalg, men det er primært salg til butikkerne, der driver forretningen.

Søren Moeslund Larsen har sået fire sorter jordbær: Rumba, Sonata, Florence og Malvina. Sorterne modner på forskellige tidspunkter, så sæsonen kan strække sig over en længere periode, men nu er de næsten modnet på samme tidspunkt, og det giver udfordringer.

»Vi prøver altid at time det, så vi kan plukke jordbærrene, inden sommerferien starter, men vi er sat tre uger bagud på grund af den kolde forsommer.

Der er ikke den samme afsætning, når danskerne tager på ferie, men i år har vi været udfordret, fordi vi er bagefter, og samtidig står vi lige nu med en masse jordbær, som er modne.

Faktisk fik vi først i går styr på afsætningen af jordbær til næste uge,« siger han.

 

Hjælp fra naboens bier

Foruden en kold maj har der også været megen vind. Det har gjort, at honningbierne, som normalt er med til at bestøve planterne, ikke har villet flyve, og det kan gå ud over kvaliteten af jordbærrene.

De bliver deforme, og nogle må kasseres.

Men på Bakkegården har de en biavler som nabo, og der står 15 bistader pr. hektar.

”Vi kan godt mærke, at der er lidt flere deforme bær, men det er ikke et problem for os i år. Vi sår også biblomster, så vi skaber føde og plads til dem,” fortæller Søren Moeslund Larsen.

 

En ’okay’ jordbærpris

Søren Moeslund Larsen er indtil nu tilfreds med den pris, han har fået for jordbærrene.

»Kiloprisen har været okay. Sæsonen er ikke færdig endnu. Lige nu ligger vi på ca. 30 kr. pr. kg.

Jordbærhøsten i Europa har været ødelagt af regn og blæst, og det har prismæssigt været heldigt for os,« fastslår han.

Faktaboks

  • Foruden jordbær dyrker Søren Moeslund Larsen også hindbær, kartofler, tomater, ærter, squash og peberfrugter
  • Han overvejer at udvide med høns eller svin med henblik på salg og organisk gødning

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle