Jordfordeling møder muren på grund af stive regler

Multifunktionel jordfordeling ved As Vig: Lodsejere, kommune, landmænd og naturfredningsforening vil samme vej, som politikerne peger. Men firkantede kriterier i de statslige ordninger spænder ben for de gode projektplaner, lyder kritikken fra parterne.

Det med, at tingene ikke kan lade sig gøre på grund af nogle kasser - det er ikke ret sundt at møde den melding i ret lang tid. Så kan energien hurtigt dø ud«.

Sådan lyder det fra mælkeproducent Ole Jespersen, As Vig på Juelsmindehalvøen. Han er en af mange landmænd og lodsejere, som er klar til at deltage i et multifunktionelt jordfordelingsprojekt i området, som Østjysk Landboforening, Hedensted Kommune og Danmarks Naturfredningsforening har arbejdet intenst med i de sidste par år.

Nu kunne han godt tænke sig, der snart skete noget.

»Jordfordeling er et stort puslespil, men vi har ikke lagt en eneste brik. Momentum er vigtigt i projekter, hvor alle skal give noget for at få det til at lykkes«.

Lettere sagt end gjort

Men næste skridt er netop problemet ved As Vig, hvor de involverede parter i denne uge havde inviteret til markvandring for at fortælle om de udfordringer og barrierer, som planerne om jordfordeling er løbet ind i.

For selv om multifunktionel jordfordeling og en ’jordreform’ er på alles læber som et tryllegreb, der kan sikre gevinster for både landbrug, klima, natur og miljø på én og samme tid, er det lettere sagt end gjort at få det gennemført. Jordfordeling passer ellers som fod i hose til området ved As Vig, hvor lavtliggende områder er ved at forsumpe i ellekrat og sivskove, Her kunne køb, salg og bytte af landbrugsjord gøre underværker og bidrage til en palet af gevinster: bedre arrondering af landmændenes jord, naturpleje, rekreative stier og områder, klimasikring og tilbageholdelse af vand ved sommerhusområdet ved As Vig.

Lokalt kan man sagtens se fordelene efter et stort benarbejde fra Østjysk Landboforening og Velas med forsamlingshusmøder og markvandringer. Alle er klar til, at der skal ske noget.

»Det er et fantastisk projekt«, memer både borgmester Kasper Glyngø (S), Hedensted Kommune, og Jan Tidemand, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Hedensted Kommune.

Afslag på tilskud

Men jordfordeling er bekosteligt og tidkrævende, og det lokale projekt har fået afslag på tilskud til multifunktionel jordfordeling og forundersøgelse fra Landbrugsstyrelsen, da det ikke lever op til kriterierne. Der mangler en finansieringsplan, der er ikke de krævede 10 pct. kulstof i jorden. Det leverer på kvælstof, men der er ikke noget kvælstofkrav i As Vig. Det ene med det andet.

»Nu står vi her og kan egentlig ikke komme videre«, siger en frustreret Henrik Nielsen, formand for Østjysk Landboforening.

Han og de øvrige aktører efterlyser nye og mere fleksible ordninger. Ellers dør samfundets ønsker og planer om jordreformer og udtagning af landbrugsjord, advarer de.

»Det er simpelthen super ærgerligt, hvis det her ikke kommer ud at leve«, siger Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.

Faktaboks

Fleksible regler

  • I regeringens landbrugsudspil er der lagt op til en jordreform, hvor landbrugsjord skal udtages til natur.
  • Men det kræver, mener parterne ved As Vig, bedre og mere fleksible værktøjer og mindre kassetænkning. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle