Juri er special-bygget til direkte såning

Den argentinske såmaskine deltager i ny serie landsforsøg.

Argentinske Juri er udvalgt til afprøvning i en ny serie landsforsøg med såmetoder til pløjefri dyrkning. Gennem fem år skal no-till-såning (uden jordbearbejdning) sammenlignes med muldsåning, hvor marken ikke pløjes, men harves før såning.

Den nye direkte såmaskine testes også af Foreningen for reduceret Jordbearbejdning, FRDK. Her sammenlignes Juri med VM Seeder og Horsch Pronto på en 21 hektar stor mark, der er tilsået med vårbyg af alle tre maskiner. Det er et såkaldt no-till-forsøg, idet stubjorden ikke er bearbejdet.

Juri er specialkonstrueret til no-till (direkte såning), hvor marken ikke bearbejdes før eller efter såning. Juri er en luftsåmaskine med seks meters arbejdsbredde. Den har dobbelte skivesåskær, der efterfølges af to pakkerhjul, der lukker sårillen. Foran de dobbelte skivesåskær er monteret en bølget skæreskive, der sønderdeler nedvisnet efterafgrøde eller afgrøderester, for eksempel majsstub.

Juri importeres af Horsens Maskiner, der markedsfører maskinen i hele Europa. Den danske importør oplyser, at Juri i hjemlandet anvendes til direkte såning i majsmarker, hvor alene kolberne høstes. Takket være det skarpe skiveskær kan Juri gennemskære de efterladte majsstængler, så de nedbrydes på markoverfladen, mens den nye afgrøde vokser til.

Luften udskilles

Juri er usædvanlig ved, at hver såslange udmunder i en cycklon, hvor luften fra blæseren udskilles. Det betyder, at selv de mindste frø falder frit ned i sårillen. Derfor er der ingen risiko for, at frø blæses ud af sårillen.

Maskinen har todelt såsædbeholder, så gødning kan udbringes samtidig med såningen. Juri har derfor to doseringsapparater, hvorfra gødning og udsæd transporteres gennem hver sin såslange. Luften, der transporterer gødningen, opvarmes af hydraulik-pumpens køler, hvilket forebygger kondens i transportsystemet fra beholder til såorganer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle