Kæmpehvepse fældede fynsk landboformand

"En skrækkelig oplevelse" med en sværm store gedehamse satte Niels Rasmussen skakmat i flere dage.

Et ubehageligt møde med en flok aggressive kæmpehvepse var i sidste uge årsag til en tom stol dér, hvor Niels Rasmussen, formand for De Fynske Landboforeninger, skulle have siddet ved Dansk Landbrugs landsformandsmøde i Middelfart.

"Det var faktisk en skrækkelig oplevelse," fortæller Niels Rasmussen. Han var i sin rendegraver kørt ud for at rense grøfter langs et skovbryn, da rendegraverens grab stødte på en gammel piletræsstub.

Stubben viste sig at være bo for en stor koloni af store gedehamse, også kaldet skovhvepse.

De store hvepse brød sig slet, slet ikke om at blive forstyrret og gik straks på vingerne for at hævne sig på deres fredsforstyrrer.

"Hele den gamle pilestub blev levende, de sad helt tæt på stubben og sværmede så ud derfra," husker Niels Rasmussen med en gysen.

Stik midt i panden

Ved det skrækindjagende syn smækkede Niels Rasmussen omgående døren til rendegraverens førerhus i, men alligevel lykkedes det nogle få hvepse at slippe med ind.

Det resulterede i flere stik og først og fremmest ét midt i panden på Niels Rasmussen.

I første omgang var konsekvenserne begrænsede, men mere end et døgn efter udviklede tingene sig, eller rettere: Niels Rasmussens pande udviklede sig.

Den morgen, han skulle til landsformandsmøde i Middelfart, var det helt galt: Han kunne ikke åbne øjnene, og hans hoved var hævet op til fodboldfacon og ukendelighed.

Som slangegift

"Den gift der er i hvepsene svarer til slangegiften hos en hugorm," har Niels Rasmussen siden fået fortalt.

Efter en dags tid faldt hovedhævelsen igen, og han er nu helt sig selv.

Og på landsformandsmødet havde hans formandskolleger lejlighed til i stedet at lytte til hans bror, Svend Rasmussen. Han er docent ved Fødevareøkonomisk Institut og talte om ejerformer i landbruget.

"Ham ville jeg også godt have hørt," beklager Niels Rasmussen.

Den store gedehams, eller skovhvepsen, bor typisk i hule træer som Niels Rasmussens gamle pilestub, arbejderne er op til to en halv cm lange, mens hunnerne bliver op til fire cm. Den kan også genkendes på sin dybe brummen. På grund af sin størrelse kan den rumme megen gift, og derfor virker stikket ti gange så kraftigt som et almindeligt hvepsestik, og flere stik kan i grelle tilfælde være livstruende. I sensommeren er den specielt aggressiv.

Niels Rasmussen har ikke været ude at se til stubben endsige hævne sig på hvepsene.

"Er der ikke noget med, at den er fredet?" mener han.

christensen@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle