Kæmpeordre: Danske juletræer til Ikea i Sverige

Det er første gang, Ikea selv sælger juletræer fra deres varehuse i Sverige.

En dansk producent af juletræer har i år sikret sig en kæmpeordre som eneleverandør til den svenske møbelkæde Ikeas varehuse i Sverige.

Ordren omfatter levering af nordmannsgran til 18 af Ikeas 20 svenske varehuse. Green Team vil ikke komme nærmere ind på, hvor mange træer det drejer sig om.

»Vi er glade for alle kunder, og vi er selvfølgelig også glade for, at vi skal levere til Ikea i Sverige«, siger direktør Hans Schultz, Green Team, der er en af Europas største producenter af nordmannsgraner og har 22 mio. juletræer på rod i Danmark, Polen og Skotland.

Ikea forklarer beslutningen om at købe træer i Danmark med, at det ikke har været muligt at finde en svensk leverandør, der kan levere de mange træer, der er tale om. Det skyldes bl.a., at klimaet i Sverige ikke er lige så godt for nordmannsgran som i Danmark.

Green Team er ikke uvant med at levere træer til Ikea og har i flere år gjort det til flere lande. Det specielle ved ordren til Ikea i Sverige er, at det er Ikea selv, der står for salget af træerne. I eksempelvis Danmark og Tyskland lejer Ikea stadepladserne ud til private.

De træer, Green Team leverer til Ikea Sverige, er mellem 1,5 og 2 meter høje. Træerne sælger Ikea for 299 svenske kr. svarende til 225 danske kr. Prisen inkluderer en værdikupon på 100 svenske kr., der kan bruges i varehuset i januar og februar.

Store krav til kvalitet

Som en del af den danske aftale har Ikea stillet krav til mængden af træer og leveringssikkerhed. Og fordi Ikea går meget op i miljø og selv sælger træerne i Sverige, har de stillet meget store krav til træernes kvalitet og sporbarhed.

»Ikea har en strategi om at have fuldstændig kontrol med produktionen af de varer, de sælger. Vi værdsætter de store krav, Ikea stiller, da det er med til at udvikle vores virksomhed og organisation«.

»Når det gælder et juletræ, så handler det derfor om at kunne dokumentere hele processen, lige fra frøet bliver høstet i Georgien, til vi leverer de salgsklare træer ved deres varhuse«, fortæller Hans Schultz.

Selvom Green Teams produktion er certificeret af både Global GAP, Global Compact og BSCI, der alle tre lægger vægt på social ansvarlig og bæredygtig produktion, er det ikke nok.

»Kontrollører fra Ikea kommer flere gange om året. De kontrollerer vores produktion, og de godkender træerne. Ikea har bl.a. stillet store krav til dyrkningen af træerne og til de ansattes arbejdsforhold. Eksempelvis skal vi bruge et specielt pallesystem til håndtering af træerne, som letter arbejdet for de ansatte«, siger Hans Schultz.

Faktaboks

Green Team

  • Producerer juletræer i Danmark, Skotland, Polen.
  • Har cirka 22 mio. træer på rod.
  • 95 procent af træerne er nordmannsgran.
  • Ejes af kapitalfonden Adelis Private Equity.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle