Kærlighed ved første pip

Konventionelle slagtekyllinger måtte vige pladsen for økologiske æg, da 22-årig sønderjyde faldt pladask for økogård.

En investering på et tocifret millionbeløb og nichekarrie som økologisk ægproducent lå langt fra, hvad den nyuddannede landmand, Patrick Blenner, drømte om i 2013. Han var 19 år gammel og på udkig efter en gård, hvor han kunne producere konventionelle slagtekyllinger, men et tilfælde satte ham i kontakt med en økologisk æglægningsgård i Tohede ved Løgumkloster.

Igennem en af hans svigermors venner fik Patrick Blenner kontakt til Peter Højer Nielsen, der havde hørt, at Patrick ledte efter en gård, og synes, at Patrick Blenner skulle komme forbi og se. Det var nok mest af høflighed at Patrick Blenner tog derhen, men da han først så, hvordan produktionen foregik, så ændrede det hans planer fuldstændigt.

»Jeg blev mødt af en indhegning med masser af glade høner, der gik rundt og hakkede i jorden. Jeg faldt pladask for den måde at holde høner på, hvor man både kan arbejde i stalden og samtidig nyde, at dyrene hygger sig udenfor. Jeg glemte alt om, hvad jeg ellers havde planer om, og er stadig temmelig fascineret af dyrenes adfærd,« siger Patrick Blenner.

Glidende genereationsskifte

Efter et par besøg på gården aftalte Patrick Blenner at begynde et generationsskifte, hvor han i 2014 startede med forpagte gården, og indgik i et oplæringsforløb med gårdens ejer Peter Højer Nielsen, der havde drevet gården som økologisk siden 1995.

»På den måde kunne jeg mærke efter om det var det jeg ville, før jeg gik i gang med at købe gården. Det var en kæmpe fordel, at vi havde et godt samarbejde og går godt i spænd, for den største kilde til viden er den tidligere ejer. Samtidig er jeg heldig, at jeg kommet med i en gruppe af garvede avler, hvor jeg også får en del råd og vejledning,« siger Patrick Blenner.

Tidligere ejer har pant

Den oprindelige æglægningsbesætning var på 12.000 høner, men Patrick Blenner blev hurtigt klar over, at hvis han overtog gården, så skulle der udvides til minium 18.000 høner og det krævede kapital. Valget faldt på at udvide til 39.000 høner og bygge en topmoderne stald. Det betød, at den samlede investering rundede 20 mio.kr. for den 22-årige landmand. Pengene var ikke let at få lov til at låne, men den tidligere ejer på gården tråde til og stillede pant, så den 1. juni 2015 købte Patrick Blenner gården og samme dag begyndte byggeriet. Han har selv været med til at planlægge byggeriet ned til mindste detajle, så hønerne får de bedst mulige betingelser, og så der er taget højde for smitteveje.

Bedre samarbejde med opdræt

Det første hold høner flyttede ind i oktober, og for hvert hold lærer Patrick Blenner mere om, hvordan han bedst muligt kan undgå problemer som kanibalisme og fjerplukkeri, som alle besætninger kan komme ud for. Erfaringer, der allerede nu betyder, at han går nye veje i dialogen med opdrætteren.

»Høner er ligesom børn. Hvis de har haft en dårlig opdragelse, så bliver de også udfordret i voksenlivet. Derfor skal jeg have en løbende dialog med min opdrætter, så jeg ved hvad der foregår, hvor meget de spiser og hvordan deres adfærd er, så jeg kan gribe det bedre an, når de kommer til mig. Det er jo mine dyr og ikke bare en vare, jeg bestiller,« siger Patrick Blenner.

Selvom økologisk ægproduktion stadig er en niche, så ser han en stabil, men ikke overdådig fremtid for gården, og han kunne ikke drømme om at lave noget andet.

»Hvis jeg bliver tvunget til at lægge om, så vil jeg hellere lukke,« siger han.

Faktaboks

Patrick Blenner

  • Vokset op i Aabenraa uden landbrugsbaggrund
  • Uddannet indenfor planteavl og seneste som virksomhedsleder
  • Gården har 39.000 økologiske høner og 28 hektar jord
  • Leverer til Danæg
  • Fagpolitisk aktiv i Erhvervsfjerkræsektionen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle