Kørestil sparede 90 liter diesel på en dag

Forskellighed i kørestil betød 90 liter forskel i dieselforbruget efter en arbejdsdag i græssæson.

To identiske traktorer, to identiske vogne og nøjagtigt det samme antal kørte læs græs. Alligevel var der 90 liter i forskel på dieselforbruget blandt de to sæt efter endt arbejdsdag.

Jo, kørestil og chaufføren bag rattet har bestemt noget at skulle have sagt, når det gælder forbruget. Det mener Arne Jensen, maskinfører hos Diget Maskinstation.

Arne Jensen er i græssæsonen snitterpilot, og sidste år tog han en dag et tjek af forbruget på to frakørselstraktorer.

»Det var to identiske traktorer med 320-330 heste. Vognene var identiske 45 kbm frakørselsvogne. Vi snittede 115-120 hektar på dagen, og jeg ventede ikke på noget tidspunkt på vognene.

»Jeg talte antal læs i løbet af dagen, og de kørte nøjagtig samme antal. Alligevel kunne vi efter tankning af traktorerne til fyraften konstatere en forskel i forbruget på 90 liter - noget der ligner syv til 10 liter i timen,« fortæller Arne Jensen.

500 kroner mere pr. dag

Han lægger ikke skjul på, at den ene chauffør generelt er sparsom i kørestilen, mens den anden har - eller havde - et mere friskt kørselsmønster.

»De vidste ikke, at de blev tjekket, men det var oplagt at gøre det, da de var forskellige i kørestil. Og det viste sig også, at det havde en betydning for forbruget.«

»Det ekstra forbrug er jo hurtigt 500 kroner ekstra til brændstof om dagen, og hvis man ganger op pr. dag, så bliver det til mange penge,« fastslår Arne Jensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle