Kampvalg til posterne som økonomiske vagthunde

Seks landmænd skal dyste om fire bestyrelsespladser i Sektoren for Økonomi og Virksomhedsledelse.

Der er rift om pladserne i sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse. Tre af de nuværende fire landmænd i bestyrelsen ønsker genvalg, og dertil kommer ikke færre end tre landmænd udefra, der også har meldt sig som kandidater. Dermed har de delegerede på Landsdelegeretmødet 4. november mulighed for at vælge mellem seks kandidater til de fire pladser.

Tre af kandidaterne sidder allerede på taburetterne i bestyrelsen, der er med til at bestemme retningen og strategien for måske den vigtigste sektor, nemlig den, der handler om alle landmændenes bundlinje.

Tre gamle genopstiller

Både den nuværende formand, mælkeproducent Anders Harck, og næstformand, svineproducent Berith Nissen, der begge har været med siden Ø/V-sektoren så dagens lys for fire år siden, stiller op til genvalg. Det samme gælder svineproducent Ulrik Krogsgaard, der blev valgt ind for to år siden.

Fjerdemanden, Bent Bjørndahl Graversen, der sidste år blev væltet som formand for Lemvigegnens Landboforening, har valgt ikke at genopstille.

Tre nye på listen

Den ene af udfordrene til posterne er ingen andre end Graversens afløser som formand for Lemvigegnens Landboforening, mælkeproducent Morten Agger, der altså er klar til et nyt kampvalg, nu i Seges-regi.

Næste udfordrer er planteavler Poul Jakob Bønløkke, der er næstformand i Landboforeningen Kronjylland. Sidste mand, der har offentliggjort sit kandidatur, er planteavler Poul Henrik Prahl, der er næstformand i sjællandske Gefion.

Den nuværende formand for Ø/V Anders Harck, der altså også genopstiller, hilser det kommende kampvalg velkomment:

»Vi arbejder konstant på at gøre landmænd økonomisk bevidste og blive bedre ledere og selv tage del i økonomistyringen af deres bedrift. Der er masser at arbejde med, så jeg håber, at vi får dedikerede kandidater og et kampvalg.

Alt for avanceret

Morten Agger, 43, der repræsenterer en af de mindre foreninger, vil arbejde for, at bredden kommer mere med:

»Jeg har på ingen måde nej-hatten på, men jeg synes, at mange af de programmer, der bliver udviklet, er alt for langt fra det, som vi almindelige landmænd har brug for. Det må ikke blive så avanceret, at flertallet af landmænd bliver sat af. Og man kan altså godt have en sund økonomi, selv om man kun bruger Ø90«.

Hjertesagen for Poul Jakob Bønløkke, også 43, er generationsskifte, som han selv har deltaget i ad tre omgange. Og ellers vil han bringe sine erfaringer med at dyrke 1.100 hektar tæt på Aarhus, hvor det er nødvendigt at sno sig og kunne bringe mange forskellige samarbejdsaftaler i hus i et bynært område, hvor mange nok ville se begrænsninger frem for muligheder.

Sidste nye kandidat er alligevel ikke helt ny. Den 57-årige godsejer og virksomhedsleder Poul Henrik Prahl, stillede allerede i 2016 op til bestyrelsen i den dengang spritnye sektor. Dengang begrundede han sit kandidatur således over for LandbrugsAvisen:

»Jeg gerne vil være med til at sikre, at Seges leverer det, som landmanden efterspørger, og som rådgiverne ude i centrene kan bruge i deres rådgivning«.

Faktaboks

Bestyrelsen mangler en fjerdemand:

  • Ø/V - Økonomi & Virksomhedsledelse - prioriterer, definerer og bestiller de udviklingsopgaver, der skal løses i Seges. 
  • Sektorbestyrelsen består bl.a. af fire landmænd, der vælges af Landsdelegeretmødet. I år genopstiller tre: Formanden Anders Harck, næstformanden Berith Nissen samt Ulrik Krogsgaard. Bent Graversen genopstiller ikke. Nye kandidater er Morten Agger fra Lemvigegnen, Poul Jakob Bønløkke fra Kronjylland og Poul Henrik Prahl fra Gefion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle