Kapitalfonde ser landbrug som stærke kort

Kapitalfonden Erhvervsinvests køb af Bogballe er blot det seneste af en lang række køb i landbrug- og fødevaresektoren i de forgangne år.

Når pengestærke fonde kigger efter opkøbsmuligheder i Danmark, falder blikket til tider på landbrugs- og fødevarevirksomheder.

I sidste uge blev Bogballe solgt til den danske kapitalfond Erhvervsinvest, og gennem de seneste år har en række danske selskaber med fingrene i mulden skiftet hænder.

Hos kapitalfonden Erhvervsinvest har man også en hel del virksomheder i porteføljen, der har relation til landbruget. Ud over Bogballe ejer fonden også Agrometer, der producerer maskiner til gyllehåndtering, den har tidligere købt Samsø Syltefabrik og European Freeze Dry af DLG, og derudover har fonden også ejet virksomheder inden for grøntsagsfrø og substratpotter.

De mange opkøb skyldes bl.a., at brancherne ses som at være relativt sikre.

»Vi er ikke specielt sektorfokuserede, men vi har haft det godt med fødevare- og landbrugssektoren indtil videre. Vi kigger altid efter virksomheder, som vi kan være med til at gøre endnu bedre, og i den sammenhæng er fødevarevirksomheder jo utroligt stabile. Det er ikke sikkert, at de får en kæmpe vækst, men omvendt vil det være besynderligt, hvis markedet for rødkål eller syltede agurker pludselig forsvinder,« siger Thomas Marstrand, ledende partner i kapitalfonden Erhvervsinvest.

Maskiner til udlandet

I forhold til landbrugsmaskiner er det dog ikke nødvendigvis stabiliteten, der lokker, når investorerne finder opkøb.

»Produktionen af landbrugsmaskiner er lidt anderledes, fordi dens cyklusser er anderledes end i andre brancher. Her hænger salget helt naturligt sammen med priserne på afgrøder, svin og mælk. Men inden for maskiner er vi ret glade for internationaliteten. Her er markedet jo over hele verden, og vi kan hjælpe med at skalere op til udlandet,« siger han.

Risiko og afkast

Den udlægning kan Jannick Nytoft, adm. direktør i DVCA, sammenslutningen af danske kapitalfonde, nikke til.

»Kapitalfonde leder typisk efter virksomheder med uforløst potentiale. Det kan være, at de står foran en ekspansion til udlandet, hvor de mangler kapital. Samtidig har Danmark også en interessant position her, fordi vi er stærke inden for fødevare- og landbrugssektoren, ligesom vi er stærke på produktion til sektorerne,« siger han.

Han mener dog ikke, at man nødvendigvis kan tale om en decideret stigende interesse for landbrugsvirksomheder.

»Generelt er der langt mere gang i dansk økonomi end tidligere, og der købes nu flere virksomheder. Det løfter jo så samlet set brancherne og altså også fødevare- og landbrugsvirksomhederne,« siger han. Han understreger dog, at den sikre havn samtidig kan være en hæmsko for gevinsten, når virksomheden skal sælges.

»Afkastet inden for landbrugs- og fødevarevirksomhederne kan måske være højere end andre brancher til tider, men som udgangspunkt så hænger risiko og afkast jo sammen - hvis ikke potentialet for vækst er højt, så vil afkastet formentlig være tilsvarende lavere,« siger han.

Faktaboks

Baggrund: Kapitalfondes interesse for landbrug

  • Erhvervsinvest, der bl.a. ejes af Nykredit, AP Pension og PFA, har købt Samsø Syltefabrik og European Freeze Dry af DLG. Ejer også Agrometer og har tidligere haft grøntsagsfrøvirksomheden Vikima Seed og Ellegaard, der producerede substratpotter. 
  • Kapitalfonden Axcel har købt fem virksomheder i slagteribranchen, så de nu kan levere komplette slagterier. 
  • Cimbria er to gange blevet solgt til kapitalfonde, ejes nu af Agco.
  • Goldman Sachs og Altor købte sig i 2015 ind i Hamlet Protein. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle