Karrebæk-effekten vækker glæde i ØØL

Takket være Østlige Øers Landboforeninger og L&F/Seges vil de nye vandområdeplaner tage højde for årstidsvariationer.

Det gav da et kæmpe boost, da vi kom med i De Syv Synder og efterfølgende blev anerkendt i den internationale evaluering af vandplanerne. Da trængte vi virkelig også til at se noget lys for enden af tunnellen«.

Povl Fritzner, formand for Østlige Øers Landboforeninger, glæder sig over udsigten til, at resultaterne fra den såkaldte Karrebæk-undersøgelse - som beskrevet i LandbrugsAvisen i sidste uge - tegner til at få afgørende indflydelse på de næste vandplaner. Måske med den konsekvens, at det samlede reduktionskrav til landbruget bliver mindre.

Povl Fritzner er dog ikke den, der sælger skindet, før bjørnen er skudt.

»Nu skal vi lige se resultatet«, siger han.

Årstiden afgørende

Det er ved at være tre år siden, den såkaldte Karrebæk-undersøgelse så dagens lys.

Undersøgelsen fra 2017 blev udført af DHI og betalt ligeligt af ØØL og L&F/Seges, som også bidrog med det faglige.

Den indikerede, at kvælstofudledninger i vinterhalvåret uden for algernes vækstsæson har ingen eller meget beskeden miljøeffekt i fjorde som Karrebæk Fjord, hvor vandet hurtigt skiftes ud. Dermed cementerer den ØØLs egen kritik af de massive efterafgrødekrav i oplandet til Karrebæk Fjord, som netop skal reducere vinterudledningerne.

Inden det kom så langt, havde Østlige Øers Landboforeninger allerede i et par år beskæftiget sig intenst med vandområdeplanerne og den byrde, miljøkravene er for de sydsjællandske landmænd og beregnet det årlige tab til mellem 80 mio. og 90 mio. kr.

Dyrskuet betalte

Bestyrelsen i Østlige Øers Land- boforeninger var derfor enige om at bruge af den opsparede formue bl.a. fra Roskilde Dyrskue i den faglige kamp.

»Det startede i 2015, hvor vi stillede spørgsmål til modelberegningerne i vandområdeplanen - fagligheden var ganske enkelt ikke til stede«, siger Povl Fritzner.

Han glæder sig over samarbejdet i ØØL-bestyrelsen, hvor ikke mindst Claus Neergaard var en drivende kraft.

»Claus er utroligt fagligt stærk og kan matche vores ansatte i L&F og Seges. Nogle gange tvivlede vi da, men vi ville hellere prøve end sidde med armene over kors«.

Slog igennem

Målene for Karrebæk Fjord står ved magt, for Miljøministeriet vil ikke lave om i de gældende vandområdeplaner. Men Karrebæk-undersøgelsen vil gå over i historien: Først blev den knæsat i L&Fs egen kronikserie De Syv Synder, så blåstemplet i en international evaluering. Og nu af de danske miljømyndigheder: 3. juli 2020 skrev Miljøministeriets departementschef Henrik Studsgaard til ØØL, at Miljøstyrelsen er i gang med at forbedre det faglige grundlag på baggrund af anbefalingerne fra det internationale ekspertpanel, bl.a.: med »et forskningsprojekt, der skal se på mulighederne for regulering af næringsstoftilførslerne med særligt fokus på tilførslerne i sommerhalvåret, hvilket eventuelt kan blive aktuelt for fjorde som Karrebæk Fjord«.

Faktaboks

Undersøgelse af Karrebæk Fjord

  • En analyse for Karrebæk Fjord udført af DHI i 2017 pegede på, at en indsats for at reducere kvælstoftilførsel i vintersæsonen kun har mindre betydning for algevæksten i sommerhalvåret pga. vandets korte opholdstid i fjorden.
  • Analysen blev gennemført af L&F Seges for promillemidler, mens Østlige Øers Lbf. bidrog med 50 pct. af finansieringen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle