Kartofler gror fint trods optagning i april

Niels Frederik Skov Jensen er lettet. De 20 hektar læggekartofler, der sad i jorden vinteren over, og som han tog op først i april og satte sidst i april, gror nemlig i bedste velgående.

»Kartoflerne ser fine ud. De spirede fint i foråret, og knoldsætningen har været god.«

Sådan siger Niels Frederik Skov Jensen fra Dannemare på Lolland om de læggekartofler, han tog op i begyndelsen af april og lagde igen 22. april.

Dermed ser han ud til at være sluppet godt fra noget, som ellers kunne være endt helt galt.

Vådt føre i efteråret

Årsagen til den mildest talt ret utraditionelle fremgangsmåde er, at Niels Frederik Skov Jensen ikke nåede at tage de sidste 20 hektar læggekartofler op i efteråret. Han var derfor indstillet på, at de ville gå til i løbet af vinteren.

Men efter en meget mild vinter kunne han ikke dy sig for at lave et par graveprøver af kartoflerne i januar og februar og sætte dem til forspiring.

Det viste sig, at kartoflerne var spiringsdygtige, og efter en del rådføring hos fagfolk med forstand på kartofler besluttede han at lægge kartoflerne på 90 ud af de 110 hektar, han dyrker kartofler på.

»Jeg tog kartoflerne op, da mine naboer såede vårbyg. Normalt skal kartoflerne sårhele i fire-fem uger efter optagning. Men jeg valgte at køre dem direkte gennem sorteringsanlægget, så jeg var klar til at lægge dem 22. april,« siger Niels Frederik Skov Jensen.

Han er derfor både lettet over, at kartoflerne ikke gik til i vinter, og påførte ham et tab - og at han er sluppet godt fra at tage chancen og lægge kartoflerne på 90 hektar i foråret.

Faktaboks

Hobygaard

  • Ejes af Niels Frederik Skov Jensen.
  • Ligger ved Dannemare på Lolland.
  • Planteavl på 250 hektar, hvoraf de 120 hektar er forpagtet til dyrkning af kartofler.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle