Kastration af smågrise er svært at undgå

Forskere fra Aarhus Universitet har afdækket fire alternativer til kirurgisk kastration af smågrise.

De nemme løsninger ligger ikke lige for.

Det konstaterer forskere fra Aarhus Universitet i et rapport, hvor de afdækker fire alternativer til kirurgisk kastration af smågrise: Hangriseproduktion, immunokastration, kønssortering af ornesæd og avl mod ornelugt.

Hangriseproduktion, der søger at mindske ornelugt gennem fodring, racevalg, management og opstaldning, og immunokastration der gør hangrisene funktionelt kastrerede via to vaccinationer, kan gennemføres inden for to til fem år.

Dyrevelfærd

Begge metoder vil forbedre dyrevelfærd i den tidlige opvækstperiode, men kan nedsætte dyrevelfærd senere i opvæksten som følge af øget aggression og opspring, forklarer seniorforsker Bent Borg Jensen, Institut for Husdyrvidenskab.

Men hangriseproduktion kræver en forbedret sorteringsmetode på slagterierne, som kan frasortere grise med ornelugt.

Vaccinen, der anvendes til immunokastration, er ikke artsspecifik - men virker også på mennesker. Og selvom risikoen er nærmest ikke eksisterende, er der bekymring for forbrugernes holdning.

Kønssortering af ornesæd og avl mod ornelugt betegnes af forskerne som lovende. Men der er behov for yderligere udvikling af de teknikker, der er knyttet til kønssortering, mens avl mod ornelugt forudsætter, at analyser foretaget af svinesektoren viser, at der er et grundlag for dette.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle