Kinas kilopris for dansk svinekød: 40 kr.

Kiloprisen på pølser og bacon bliver omkring 40 kr. for den kinesiske netgigant, Alibaba, der køber rub og stub fra Danish Crowns Kina-fabrik. Samme dag skrev Alibaba under på aftaler for milliarder.

Ikke kun Danish Crown fik underskrifter på samarbejdsaftaler med hjem fra en stor import-messe i Kina sidste uge.

Mens adm. direktør Jais Valeur glædede sig over aftalen, der sikrer Danish Crown en omsætning på mindst 2,3 mia. kr. over de næste fem år, fortsatte den ansvarlige for friskkød i Alibaba-selskab Win Chain, Richard Wang, med at underskrive aftaler.

Derfor kunne en anden af verdens største slagterivirksomheder, JBS, også pakke en eksportaftale med hjem i kufferten til Brasilien. Her skrev Alibabas under på en rammeaftale på en værdi af op til 10 mia. kr. over tre år.

Aftalen omfatter både grisekød og kylling - men især oksekød, som JBS skal levere fra USA og Australien. Og leverancerne til den kinesiske netgigant starter i løbet af en måned, fremgår det af en meddelelse fra brasilianerne.

I det hele taget havde Alibaba, der i antal brugere er større end amerikanske Amazon og hver måned får både flere millioner brugere og talrige ekstra milliarder i omsætning, gang i aftalerne.

Selskabet offentliggjorde efter messen, at man har forpligtet sig til at importere varer for mindst 1.300 mia. kr. fra mindst 120 lande over de næste fem år. Blandt andet fra selskaber som Procter & Gamble, Nestlé og JBS.

Kilopris på bacon: 40 kr.

Kigger man nærmere på Danish Crowns aftale, så køber Alibaba rub og stub fra Shanghai-fabrikken, der ventes færdig til maj. Det vil sige alle de omkring 250 ton dansk grisekød, der ugentlig ventes forarbejdet til pølser, bacon og koteletter.

Dermed står Alibaba til at betale 35-40 kr. pr. kilo for varerne med dansk flag. Umiddelbart en lav kilopris på bacon, set i forhold til danske butikspriser. Men her er supermarkedernes avance indregnet. Den kan på nogle produkter være op til 100 procent.

Danish Crown bekræfter niveauet.

»Varerne bliver solgt til en minimums gennemsnitlig kilopris på 40 kr. Udregningen er korrekt, men det endelige niveau kommer til at afhænge af den konkrete produktsammensætning. Men vi kan ikke gå længere ind i aftalens opbygning«, siger underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling Søren Tinggaard og tilføjer:

»Aftalen er en minimumsaftale, der sikrer Danish Crown en fornuftig forretning over perioden«.

Dermed indikerer slagteriet, at aftalen giver plads til prisudsvingene på grisekød.

Danish Crown eksporterede i 16/17 for mellem 4 og 5 mia. kroner til Kina. I mængder blev det over 5.000 ton ugentligt. Her tæller traditionelle Kina-varer som grisetæer, ører, haler og hoveder dog tungt.

Faktaboks

Slagteriregnskab - værd at holde øje med

  • Næste fredag offentliggør Danish Crown regnskab. Ud over efterbetalingens størrelse er følgende værd at holde øje med:
  • De berømte 60 øre. Sidste år lå Danish Crown efter EU-konkurrenterne - og dermed langt efter den lovede merpris på i alt 83 øre i 2021. Spørgsmålet er, om Jais og Co. er begyndt at hente ind?
  • Mængderne af råvarer. I halvåret var der fremgang på ejerleverancerne for første gang i flere år. Er det fortsat?
  • Status på det engelske Tulip Ltd. Hvordan går genopretningen?

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle