Klager i stribevis får landmænd til at ændre krav

Omkring 150 miljøgodkendelser påklaget af de grønne organisationer.

Klager i stribevis over miljøgodkendelser får landmændene til at indrette sig på de grønne organisationer krav til udvidelser, stald- og andet byggeri.

Det oplyser Hans Nielsen, miljømedarbejdet i Det Økologiske Råd.

»Flere og flere landmænd henvender sig til os for at få os til at trække vores klager tilbage. Det gør vi i de tilfælde, hvor landmændene imødekommer vores krav, for så er sagen jo klaret, og skal ikke ligge i Miljøklagenævnet,« siger Hans Nielsen, der sætter pris på at være kommet i ordentlig dialog med landbruget om mindre forurenende staldsystemer.

Voldsom travlhed

I Det Økologiske Råd har der aldrig tidligere været så travlt, og det er siden sommerferien blev forrygende, fordi der kommer flere miljøgodkendelser fra kommunerne.

»Det økologiske Råd har påklaget omkring 90 sager efter den nye husdyrlov,« siger Hans Nielsen, der voldsomt savner flere afgørelser fra Miljøklagenævnet.

»Der er kun kommet den ene fra 2. maj fra Sunds, ingen andre afgørelser med substans, som vi kan bruge til noget,« tilføjer han.

Hvis der kom flere afgørelser, ville det reducere antallet af klager, fordi man så vidste, hvad praksis var, og det ville betyde, at kommunerne efter hans mening ville begå færre »fejl« og lave de samme »fejl« gang på gang.

50 DN-klager

I Danmarks naturfredningsforening har miljøkonsulent Allan Andersen opgjort antallet af påklagede miljøgodkendelser til knapt 50 stk., nogle af dem er efter den gamle lov, men de er ikke afgjort i Miljøklagenævnet.

Han mener, det er lavt sat, fordi naturfredningsforeningen sender deres klager til kommunerne, som så sender dem videre til Miljøklagenævnet, og der kan sagtens gå en rum tid, før de bliver sendt videre fra kommunerne med eventuelle bemærkninger.

» Vi kan mærke, at sagerne bliver bedre og bedre fra kommunerne, og også landbocentrene har lært meget,« siger Allan Andersen.

Også han savner afgørelser fra Miljøklagenævnet, så alle ved, hvad de har at rette sig efter. Flere af de påklagede sager har fælles underskrift fra både Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd.Byline:

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle