Klar til årets to temaer: Internationale udsyn og kartofler

Tyveri af traktorer og klimaforandringer. Nye skadevoldere men også nye markeder. Internationaliseringen medfører både trusler og muligheder for landbruget.

Vi arbejder i en global sammenhæng. Derfor er ”Internationale Udsyn” et naturligt tema på en messe for professionelle landmænd,« siger Anna Larsen, der er rådgiver i HIR Skåne og ansvarshavende for det internationale tema på messen.

Borgeby Fältdagar tilbyder to temaer i år, internationale udsyn og kartofler.

De internationale udsyn præsenteres i en temalounge, som er bygget i storteltets indre gård med plads til foredrag, udstillinger og spontane samtaler. Her præsenteres et mangesidigt og indholdsrigt program. Der udbydes 10 korte seminarer dagligt. Og bagefter hver præsentation er der plads til en kort personlig eftersnak med indlægsholderne. Alt i alt tager hvert seminar ca. en halv time. Alle præsentationer er sat op som posters på teltvæggen, så den besøgende kan få et hurtigt overblik over emnet.

»Vi vil skabe en arena for spændende møder«, siger Anna Larsen. To panelsamtaler med en international kant får lidt ekstra tid i programmet.

Stjålne maskiner

Om onsdagen tages der fat på det voksende problem med stjålne traktorer og landbrugsmaskiner. Tyvekosterne findes som oftest i udlandet - hvis de ellers kan opspores. Tyveribeskyttelse af traktorer er forsømt, og desuden er det temmelig risikofrit at udføre en stjålen traktor fra Sverige.

Et panel, der består af Lantbrukarnas Riksförbund (LRFs) forbundsformand Helena Jonsson, Patrik Andersson fra Politiet, Per Nordström fra alarmtjenesten, og Patric Brahemark fra Maskinfabrikanten JCB, diskuterer, hvad der konkret kan gøres ved dette problem.

Begge panelsamtaler arrangeres af ”Länsförsäkringar i Skåne” i samarbejde med Borgeby Fältdagar. De som ikke kan være med i teltet, kan følge panelsamtalen live på Borgebys eller Länsförsäkringars website.

Klimaudfordringer

”Forårsarbejde i november” er den lettere provokerende rubrik for torsdagens panelsamtale om klimaudfordringerne.

Store variationer i vejrliget venter os. Kraftig nedbør fører til oversvømninger. Mildere vintre følges af varmere og mere tørre somre. Der er mange udfordringer for dem, som driver landbrug. Men der er også muligheder i form af nye afgrøder som sojabønner, vinterhavre og vinterroer. Eller i det hele taget chancen for at kunne høste flere gange om året.

»Jeg vil gerne udbrede kendskabet til klimaforandringerne og øge forståelsen for fritidens risici, så landmanden kan tage hensyn til dem allerede i dag,« siger Pär Holmgren. Tidligere TV-meteorolog, men nu ansat som specialist i naturskader på Länsförsäkringar. Han er en af deltagerne i panelet, som også består af Sara Bergström Nilsson fra Hushållningssällskapet Halland og Rasmus Troedsson fra Agria. Nils Yngveson, der er seniorkonsulent hos HIR Skåne, er moderator.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle