Klovbeskæring giver én gris mere pr. årsso

LandbrugsAvisen bragte i sidste uge en artikel om klovbeskæring af søer. Artiklen fortalte, at klovbeskæring af søer var nyt i Danmark. Det fik pensioneret lektor fra Landbohøjskolen Hans Henrik Smedegaard til at reagere.

Hans Henrik Smedegaard har som lektor på Landbohøjskolen beskæftiget sig med klove og klovsundhed hos køer siden 1956. Fra sidst i 1980'erne indgik klovsundhed hos søer også i hans faglige virkefelt. I den forbindelse var han med til at udvikle en klovkæringsboks til søer og har holdt kurser i emnet for svineproducenter.

Han reagerede derfor, da LandbrugsAvisen i sidste uge bragte en artikel der fortalte, at en smågriseproducent fra Billund som den første i landet havde fået en klovbeskæringsboks.

"Den første boks var jeg med til at fremstille allerede i slutningen af 1980'erne," fortæller tidligere lektor Hans Henrik Smedegaard, der blev pensioneret i 1995. Han fortæller videre, at boksen fortsat er i brug i en række besætninger rundt om i landet.

En gris mere pr. årsso

Han husker blandt andet, at undersøgelser dengang viste, at klovbeskæring kunne øge effektiviteten i smågriseproduktionen med én gris pr. årsso. Baggrunden var den, at ømbenede dyr ikke lægger sig så stille ned som raske dyr.

"Har de ømme ben, tænker de ikke på, om pattegrisene kommer i klemme. Det giver flere ihjellagte pattegrise," siger den tidligere lektor.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle