Kom med til de store maskindemoer

Borgeby Fältdagars specialitet er demonstration af maskiner i arbejde.

Demoen om rapsetablering bliver et højdepunkt blandt årets maskindemonstrationer. Men også græs- kartoffel- og kornproducenter kan få meget med sig, når maskinerne fremvises og kommenteres af erfarne rådgivere. I år tilbydes syv maskindemonstrationer på hver messedag.

Det kræver planlægning at demonstrere rapsetablering i praksis. Allerede 20. august sidste år blev rapsen etableret med otte forskellige maskiner. Den raps står nu høj og flot på marken og kan studeres på tæt hold af de besøgende.

De otte metoder demonstreres også tæt på den voksende afgrøde. Det er således muligt at se maskinerne i arbejde samtidig med resultatet.

To af de otte etableringsmetoder blev sat i værk efter pløjning og harvning. En valgte grundbearbejdning, og de øvrige fem var uden nogen forudgående jordbearbejdning. For to år siden, sidste gang der var rapsetablerings-demo på Borgeby Fältdagar, fik de respektive maskinfirmaer selv mulighed for at vælge mængden af sædekorn. Ved denne lejlighed fastsatte arrangørerne selv målet: 30 planter per kvadratmeter i foråret.

Hvor godt opgaven lykkedes for de forskellige maskiner, kan ses ved demonstrationen. Man kan studere såvel rodhalsdiameteren på planterne, og hvordan rødderne har udviklet sig i den jordprofil, som er udgravet på den respektive parcel.

Græsdemo

Græs-demoen er et sikkert trækplaster. Her vises alle typer af græsmaskiner fra skårlæggere, pressere af både rund- og bigballer og over til finsnittere.

Trenden for skårlæggere de senere år har været en bred udspredning af græsset, og den holder også i år. En nyhed er en ni meter bred dobbeltkniv fra det tyske BB-Umwelttechnik, som klipper græsset præcist, og kan køres med forholdsvis få hestekræfter.

Jordbearbejdning

Jordbearbejdnings-demoen begynder med at vinterkornet tærskes. I år rygtedes det, at nogle af Sveriges nye tærsker-varemærker vil kunne findes på startlinjen.

Efter tærskerne følger hele markedets udbud af redskaber til jordbearbejdning - med spændende nyheder. Claydon fremviser sin nye TerraStar, et redskab til jordbearbejdning i seks meters bredde. Der skal køres hurtigt, mindst 15 km/t, for at få det bedste resultat. De besøgende kan følge lige efter redskaberne, så de kan studere tilblanding af halm og nedmuldning.

Sprøjter og kartofler

Marksprøjternes optræden på forhindringsbanen er også spektakulært. Hvad sker der med den 36 meter brede bom og sprøjtevæskens fordeling, hvis jorden er ujævn? Det kan de besøgende se med deres egne øjne i sprøjtnings-demoen.

Kartofler er et af årets temaer. Det omfatter naturligvis også en helstøbt demonstration af kartoffeldyrkningens mange specialmaskiner. Her demonstreres hele maskinkæden fra stenstrenglæggere til optagere i praktisk arbejde.

Man får kort sagt lejlighed til at se rigtig mange maskiner for de penge, man betaler i entré.

Onsdag 29. juni:

Græshøst: kl. 10.30 og 14.00

Jordbearbejdning og såning samt Power-demo: kl. 12.00 og 17.15

Rapsetablering: kl. 14.15

Kartoffelmaskiner: kl. 15.15

Marksprøjter: kl. 16.00

Torsdag 30. juni:

Græshøst: kl. 10.00 og 15.30

Jordbearbejdning, såning og power-demo: kl. 11.15

Marksprøjter: kl. 11.30 og 16.00

Kartoffelmaskiner: kl. 12.30

Rapsetablering: kl. 14.15

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle