Konsulent: Nye pesticidafgifter gør prisjunglen særlig uigennemskuelig i år

Besværligt for landmænd at optimere handlen med planteværnsmidler, siger Ole Schou, Gefion.

»Igen i år har mange landmænd oplevet, at grovvarefirmaerne først meget sent i foråret er klar med priserne på de planteværnsmidler, der skal bruges til den kommende sæson. Det skaber irritation, da man som landmand derved er fraskåret muligheden for at optimere sprøjteplanen for den kommende sæson i løbet af vinteren, hvor der er god tid til at sammenligne priser og merudbytter for de enkelte produkter,« siger Ole Schou, planteavlskonsulent hos Gefion.

Han mener samtidig, at markedet er præget af en lukkethed, hvor priserne ikke åbent lægges frem, så det er muligt at sammenligne priserne hos de enkelte grovvarefirmaer. Det er specielt et problem i år, hvor nye afgifter har ført til, at priserne på visse produkter er tredoblet i forhold til sidste år. Således kan man for eksempel, hvis man kan finde et grovvarefirma som har Cycocel eller MCPA med gammel etikette stående på lager fra sidste år, få det til cirka en tredjedel af prisen på samme middel med den nye pesticidafgift.

Ole Schou understreger derfor, at der specielt i år er god økonomi i at sondere markedet grundigt og købe de enkelte planteværnsmidler, hvor de er billigst.

Stor forskel på priser

Grovvarefirmaernes sene udmelding af priserne på planteværnsmidlerne gør dog ifølge Ole Schou, at mange landmænd er travlt optaget af markarbejdet og derfor ikke har den fornødne tid til at sondere markedet. Derfor vælger mange landmænd at indhente et samlet tilbud på de planteværnsmidler, de skal bruge til den kommende sæson.

Som det fremgår af tabellen, er der også stor forskel på priserne på planteværnsmidlerne hos forskellige udbydere, selvom midlerne er pålagt den nye afgift.

Tallene i tabellen stammer fra en østjysk landmand, som har indhentet tilbud på de planteværnsmidler, han skal bruge til den kommende sæson hos tre udbydere. Landmanden ønsker ikke at stå frem, men han oplyser, at han har sendt en enslydende mail til Danish Agro, DLG og ATR, hvor han har bedt om et samlet tilbud på sin hovedordre. I mailen gør han samtidig opmærksom på, at samhandel ikke er aktuel, hvis han ikke får oplyst priserne på de enkelte midler.

I tabellen er udvalgte priser fra de tre tilbud, som landmanden har modtaget fra grovvarefirmaerne. Priserne er sammenlignet med priser fra KornBasen og Middeldatabasen, som drives af henholdsvis Gefion og Videncentret for Landbrug.

I eksemplet fra tabellen viste det sig, på trods af stor variation i priserne på de enkelte midler, at den samlede pris for hele ordren varierede med mindre end en procent.

sammenlignet med KornBasen og Middeldatabasen
* hvis pris og avance var den samme som i 2013

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle