Kornet er ikke helt modent

»Siden sidst har jeg fået lavet rundballer med hakkelse af både den sorte havre og den hvide almindelige havre. 15 baller i alt fra 1,2 hektar. Et par omgange af begge typer havre blev skårlagt to-tre uger før modning, vejret lidt på marken, presset i rundballer og tørret på mit rundballetørreri.«

Det fortæller Klaus Holt fra økologiske Enggaard. Selvom ballerne er tørre, bliver de pakket ind i plastik for at forhindre dem i at drysse, hver gang de flyttes, og undgå at der går mus i. For det er nogle dyrebare baller.

»Der er en stor andel af kerner i ballerne - omkring 56 pct. Og hver rundballe vejer cirka 500 kg, så de kommer nok til at koste 7-800 kr. stykket, fordi kornprisen er så høj lige nu,« fortæller han. Planen er at få lavet analyser af grovfoderet for at se forskellen på de to typer hakkelse. Derudover er høsten endnu ikke begyndt på Enggaard, hverken vårbyggen eller den hvide eller sorte havre har været moden. Men Klaus Holt regner med at starte i næste uge. Lucerneudlægget i byggen er dog meget kraftig og højere end kornet. Så det kræver ordentligt tørvejr for at få den høstet. Også de nyplantede popler står fint i 60-70 cms højde. De er radrenset seks gange.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle