Krævende spinat kan blive grønt guld

Avlschef Steen Aarup, Vikima Seed, anbefaler, at man prøver sig frem med en halv hektar.

Det er ikke dyrt at blive spinatavler og måske få adgang til et salg pr. hektar på helt op til 27.500 kr. ved dyrkning af små krydsninger. Det er imidlertid ikke en afgrøde for alle, og slet ikke for alle sædskifter.

"Spinat er ikke en weekendafgrøde, og man skal være parat til at lægge megen tid i det," advarede avlschef Steen Aarup, Vikima Seed i Holeby.

Han tilføjede, at udgangspunktet er et sædskifte der ikke har været raps i. Raps kan nemlig ikke bekæmpes i spinaten.

Til forskel fra mange andre nicheafgrøder er det krævede udstyr dog billigt at komme til, også selvom spinat skal sås med en ènkornssåmaskine, radrenses og tørres efter høst. Det flyder med brugt mekanik fra roernes storhedstid, og et tørreri kan bestå af billige plastrør udlagt i en vogn og tilsluttet en blæser.

"Dyrkningen er dog et job for planteavlere med stort P, for inden for blandt andet sprøjtning er rettidighed yderst vigtig," forklarede avlschefen.

Der er nemlig ofte kun èn dag til at udføre arbejdet.

Han rådede interesserede til at prøve med en halv til èn hektar, og understregede at Vikima har en grundig dyrkningsvejledning at læne sig op ad, og at konsulenter flere gange i sæsonen vil gennemgå marken sammen med avleren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle