Krav om grønne produkter er stigende

En fornuftig finansiering i fremtiden kræver, at der er en bæredygtig omstilling på bedriften.

Bæredygtighed er en forretningsmæssig mulighed både for landbruget og for os som kreditgivere. For bliver en bedrift udviklet og omstillet til bæredygtig produktion, bliver værdien øget også ved et evt. generationsskifte«, fastslår Jens Kr. Møller, adm. direktør i DLR.

»Efterspørgslen fra obligationskøbere for at finansiere grønne udlån er stigende, og investorerne har en række forventninger, som det på sigt er nødvendigt opfylde, hvis man vil sikre den stabile investorappetit. Det er selve forudsætningen for, at låntagerne og landmændene kan få billige realkreditlån. På den længere bane er der derfor en risiko for, at det bliver sværere og dyrere at få finansieret det, der ikke er bæredygtigt.

I fremtiden må det forventes, at det bliver en forudsætning for at få en ordentlig finansiering af ens bedrift, at den er i en bæredygtig omstilling. *Det hænger sammen med, at investorerne vil have noget, der underbygger, at lånet understøtter en grøn erhvervsaktivitet. F.eks skal det være noget, der er fornuftigt i forhold til at reducere C02-belastningen«, siger Jens Kr. Møller.

Den store opgave er så at finde en bredt anerkendt standard til at opgøre bæredygtighed, f.eks. via et klimaregnskab, som også investorerne har tillid til. Det vil på den lange bane give bedre obligationskurser end ”brune” obligationer og med dokumenteret sporbarhed og dyrevelfærd skal forbrugerne nok være der, mener direktøren, der tilføjer: Landmænd er nogle af de mest omstillingsparate erhvervsfolk, vi har«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle