Krigsramte landmænd får det bedre, når Christian køber deres rosiner

Når krig og konflikt rammer et område, er der få, som tør handle med de lokale familier og virksomheder. Dansk landmand gør noget ved det.

Når lande kommer i krig eller konflikt, er der mange, der ikke tør købe deres varer længere. Eksporten og økonomien dykker, og så straffes befolkningen to gange. Det vil landmand, tidligere minister og direktør i nationale og internationale organisationer, Christian Friis Bach, gøre noget ved.

Han har stiftet virksomheden Warfair, der kun handler med konfliktramte lande med budskabet "vi handler for fred". På nettet kan man bestille mandler, sesamfrø, bønner, nødder, chokolade, kaffe og andre lækkerier, og målet er at drive en forretning, der også forbedrer levevilkårene for bl.a. landmænd i disse lande.

Handel eller krig

Han var i Sudan på et tidspunkt, hvor man lige havde indgået en skrøbelig fredsaftale og så, hvordan hundredvis af unge mænd hang nede på det lokale marked, fordi de intet havde at lave.

"Det er en sårbar situation, hvor man risikerer, de søger tilbage i konflikt, så snart en tilbyder en lille løn og en Kalasjnikov-riffel", forklarer han.

Kan familien derimod tjene penge ved at sælge varer, kan man mindske konflikten og fremme velfærden.

Varer flytter penge

Hvordan sikrer du, at handlen kommer landmænd til gode?

"Det gode ved handel er, at når der er en vare, så er der også en betaling. Landmændene leverer ikke gode varer uden at få noget for det. Det er svært at vide, hvor meget de får, men vi laver en omfattende kontrol af både virksomhederne, vi køber fra, og varerne, så vi er trygge ved det", siger han.

Kontrollen af virksomhederne er et tjek af virksomhedens regler, procedurer og politikker. Han søger tillige, om der er negativ omtale på internettet af virksomhederne. Warfair har nedsat en etisk komité med prominente medlemmer, der vurderer rapporterne om virksomhederne, før handlen starter.

"Den største virksomhed, vi handler med i Afghanistan, har oplevet at få tilbudt varer til spotpris, fordi alle mangler penge lige nu. Men de har alligevel fastholdt prisen til landmændene", siger han.

For at sikre kvaliteten bliver varerne testet, ofte af laboratorier i Danmark, da der ikke er tilsvarende i konfliktlandene.

Stolte af varer

Hvordan vælger I, hvilke varer I vil handle med?

"Vi spørger, hvilke varer de er mest stolte af. Sådan har vi fået sesam fra Somalia, mandler fra Afghanistan, kaffe fra Yemen osv. Det er også vigtigt, at vores kunder kan lide varerne og køber dem igen, og at vores varer ikke er nogle, man kan få andre steder".

Warfair sælger bl.a. gennem en netbutik. Cirka halvdelen sælges til private kunder, restauranter, virksomheder, som køber gavepakker og forskellige forhandlere. Resten går til større engroskunder.

"Vi sælger også kaffe fra Yemen til Sydkorea", siger han.

Christian Friis Bachs største udfordring er transport og logistik.

"Lige nu betaler vi fem dollar pr. kg fra Afghanistan. Det er ikke blevet nemmere af shippingkrisen. Yemen står for eksempel bagerst i containerkøen, men vi har heldigvis en innovativ partner", siger han.

Det bedste ved Warfair er til gengæld leverandørernes og kundernes reaktioner.

Faktaboks

Baggrund Warfair:

  • Christian Friis Bach er fritidslandmand, agronom, Ph.d i international handel, tidligere udviklingsminister, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Flygtningehjælp med mere
  • Warfair handler med de mest krigs/kriseramte lande i verden, jf. Verdensbankens definitioner
  • Omsætning i 2021: 2 mio. kr. - mål 2022: 10 mio. kr.
  • Virksomheden er ejet af familien og lever på markedsvilkår
  • www.warfair.org

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle