Krisen fortsætter i fem-ti år

Der er udsigt til lave renter, så langt øjet rækker, fastslår økonom.

»Vi har ikke ramt bunden endnu. Vi er inde i en krise, som det kan blive meget svært at komme ud af igen,« fastslog erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Videncentret for Landbrug, på DLBR Akademiets seminar i Middelfart i tirsdags.

»Først kom finanskrisen, der førte til en tillidskrise og en økonomisk krise, og senest har vi fået gældskrisen. Det kan være meget svært at komme ud af krisen igen, så der kan godt gå fem-ti år, før der igen kommer gang i væksten,« forudser Klaus Kaiser.

Lav rente

Med fortsat krise og lav vækst er der ifølge Klaus Kaiser udsigt til uændret lave renter, så langt øjet rækker.

Han betegner den lave rente i en lang periode op til finanskrisen som en markedsfejl, idet markedet fejlagtigt antog, at landerisikoen var ens. Gældskrisen har banket en tyk pæl igennem den antagelse, og forskellene i landerisikoen er nu åbenbare for enhver.

Finanssektoren har ifølge Klaus Kaiser været med til at forværre krisen på grund af kreditklemmen, og der er ikke megen hjælp at hente i den globale økonomi. 2013/2014 bliver et skæbneår for USA med lav vækst, høj gæld og store underskud, og i Kina er væksten på vej ned.

Manglende konkurrenceevne

Det egentlige problem med eurokrisen er ifølge Klaus Kaiser den manglende konkurrenceevne i de gældsramte lande, der viser sig som kroniske underskud på handelsbalancen.

Den dårlige konkurrenceevne skyldes ikke bare høje omkostninger og lav produktivitet, men også forhold som svage strukturer og korruption.

Den giftige kombination af svage stater, svag vækst og svage banker gør sammen med høj gæld og store underskud, at Klaus Kaiser ikke vil udelukke, at der kommer flere tilfælde af statsbankerot.

Intet quick fix

Der er intet quick fix på gældsproblemerne, fastslår han. Løsningen på eurokrisen er ikke mere lånefinansieret vækst, men derimod en fuld union blandt kernelande med en finansunion, en bankunion og en strukturunion, der blandt andet omfatter arbejdsmarked, pensionssystemer og uddannelse, mens et til fem lande må forlade euroen.

Det vil isoleret set få renten til at stige lidt i Danmark, når kronen ikke i samme grad vil være flugtvaluta. Men den lave vækst og inflation vil stadig sikre lave danske renter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle