Krisen i Kina kan give høje svinepriser i fire år

Svineproducenter har ifølge svinedirektør udsigt til op mod fire gode år grundet stor kinesisk efterspørgsel på svinekød efter udbrud af afrikansk svinepest i Kina.

Hvis situationen med afrikansk svinepest er så alvorlig i Kina, som det forlyder, er der grobund for, at de danske svineproducenter kan få høje svinepriser i de næste to-tre år og måske fire år frem.

Det lovende budskab kommer fra Christian Fink Hansen, direktør for Seges Svineproduktion, der mener, at situationen i Kina er værre end de meldinger, som det kinesiske landbrugsministerium kommer med.

For blot få dage siden var den officielle melding, at den kinesiske svinebestand ved udgangen af april var skrumpet med hele 20,8 procent i forhold til samme tidspunkt for et år siden. Det er en eskalering af udviklingen for svinebestanden, der to måneder forinden blot var dykket 16,6 procent.

Ikke sande udmeldinger

»De officielle udmeldinger er ikke de sande. Mit estimat, og det kan godt være det er højere, er, at nok 30 procent af svineproduktionen i Kina mangler. Det svarer til hele USAs svineproduktion. De kommer ikke lige tilbage, og det kommer til at tage noget tid, før kineserne kan begynde genopbygge deres svinebestanden«, siger han og uddyber:

»Hvis vi holder afrikansk svinepest ude af Danmark, får vi en periode nu, hvor der er gode penge i at have grise i Danmark, og det bliver i en længere periode. Det betyder ikke, at I skal gå ned til Ejner Hessel (Mercedes-forhandler, red.) i morgen eller hovedløst investere efter et nyt prisniveau, for på et eller andet tidspunkt, så kommer grisene tilbage igen. Så kommer der en nedtur igen. Men jeg tror på, at det bliver sjovt at have grise i de næste to-tre år. Hvis vi er heldige, er det fire år«.

Spreder sig

Med til at underbygge hans tro på, at gunstige svinepriser over flere år, er det faktum, at den frygtede svinesygdom er begyndt at sprede sig til andre asiatiske lande, som også er storforbrugere af svinekød. Samtidig skal udbruddene af sygdommen lægge sig, stalde skal i karantæne og endelig skal der være søer at indsætte i staldene, før den kinesiske bestand igen kan vokse. Her kæmper kineserne også en kamp, fordi antallet af søer er blevet kraftigt decimeret siden udbruddet af afrikansk svinepest blev kendt sidste efterår. Seneste officielle tal viser således, at sobestanden er dykket 22,3 procent på et år.

Andre proteiner kommer til

Situationen med afrikansk svinepest i Kina kommer dog ikke kun de europæiske svineproducenter til gavn. Lande som Canada, USA og Brasilien vil også skrue op for deres svineproduktion for at få en bid af den kinesiske kage.

Christian Fink Hansen tror samtidig, at andre proteinkilder som kylling vil vækste og tage en del af kinesernes behov for proteiner.

»Men det er et kæmpe hul, der er slået i verdensmarkedet for svinekød på grund af Kina, og andre lande har svært ved at løfte deres produktion mere end fem procent på et år. Så derfor tror jeg på, at kurven for den dansake svinenotering i år kommer til at fortsætte op«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle