Kritiseret aftale kan falde i 11. time

Omstridt aftale, der skal bringe sydamerikansk okse- og fjerkrækød til EU, møder pludselig og stålsat modstand.

Den har taget næsten 20 år at forhandle på plads, men nu kan omstridt handelsaftale falde på målstregen.

Der er tale om handelsaftalen mellem EU og Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay - sammen kaldet Mercosur - som EU-Kommissionen ellers fik forhandlet på plads sidst i juni.

Aftalen skal give europæiske producenter mulighed for at sende bl.a. biler, tøj, medicin, spiritus og mælkeproducenter til de sydamerikanske lande. Den anden vej kommer så til gengæld bl.a. store mængder oksekød og kyllingekød.

Mens Dansk Industri har rost aftalen, er formand i Landbrug & Fødevarer Martin Merrild langt fra begejstret:

»Det er bilindustrien, der vinder, og landbruget, der betaler«, har han tidligere udtalt til landbrugsavisen.dk.

Med aftalen sænkes tolden på ca. 90 pct. af de varer, regionerne handler med hinanden.

For oksekød gælder det, at 99.000 tons må sendes til EU under lavere told. I dag importeres der cirka 200.000 tons oksekød fra Mercosur-landene.

Stålsatte østrigere

Men måske er der gode nyheder på vej til formanden.

I hvert fald er Mercosur-aftalen kommet i modvind. I Østrig har parlamentet meldt ud, at man har tænkt sig at nedlægge veto mod aftalen, og det kan faktisk bremse det hele.

»Mercosur-aftalen er en såkaldt ’blandet aftale’, hvilket vil sige, at den indeholder elementer, der kræver, at samtlige nationale - og nogle regionale - parlamenter skal godkende den«, forklarer områdedirektør for handel, marked og ernæring i Landbrug & Fødevarer Jan Laustsen, der tilføjer:

»Hvis bare ét af de 27/28 EU-lande siger nej tak, kan hele aftalen falde«.

Hvordan vurderer du chancen for, at det sker?

»Det er tidligt i forløbet, men østrigerne virker stålsatte, og alene det kan give noget uro i geledderne. Det tyder i hvert fald på, at det ikke bliver nogen dans på roser at få aftalen igennem«, siger Jan Laustsen.

Amazonas brænder

De nylige skovbrande i Amazonas har sat nyt fokus på Mercosur-aftalen, der dog indeholder krav til Brasilien om at sænke fældningen af regnskoven.

Ifølge Jan Laustsen spiller det også ind, at de østrigske landmænd har haft succes med at overbevise deres politikere om konsekvenserne ved aftalen.

»Aftalen vil være skidt for vores landbrug, men særlig skidt for klimabeskyttelse og arbejderes rettigheder i Sydamerika«, har formand i det østrigske parti SPÖ Jörg Leichtfried sagt ifølge The Guardian.

Så sent som i denne uge har også den franske miljøminister Elisabeth Borne udtalt, at Frankrig ikke kan underskrive en aftale med Brasilien, når landet ikke respekterer Amazonskoven og Paris-aftalen.

Skal igennem EU-maskinen

EU-Kommissionen fik i sin tid mandat til at forhandle en aftale på plads inden for nogle rammer.

Det lykkedes efter knap 20 år, og den politiske aftale lige nu er i gang med at blive til lovtekst, der skal godkendes både i EUs ministerråd, Europaparlamentet og i alle medlemslandene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle