Krydsninger giver højere dagløn

Kalveproducenterne har udsigt til en til halvanden kr. ekstra i restbeløb pr. krydsningskalv pr. foderdag, ifølge Per Spleth, VFL,Kvæg. Det forudsætter dog en stabil leverance af kalve og en notering over almindeligt niveau for Dansk Kalv.

»Der vil være en til halvanden kr. ekstra pr. foderdag ved opdræt af krydsningskalve i forhold til almindelige malkeracekalve,« vurderer Per Spleth, teamleder for Kødproduktion på Videnscentret for Landbrug, Kvæg.

Den ekstra indtjening forudsætter dog, at noteringen er på højde med noteringen for Dansk Kalv eller højere. Og så skal der være krydsningskalve at få året rundt, bemærker Per Spleth.

Han forventer, at krydsningskalvene vil have en højere daglig tilvækst, et lavere foderforbrug pr. kg tilvækst og klassificere bedre. Tilsammen udmønter det sig i nogle hundrede kroner ekstra til slagtekalveproducenten.

»Umiddelbart er restbeløbet stort set ens for kalvene, uanset om de er krydsninger eller ej. Men hvis krydsningskalvene vokser hurtigere, vil kalveproducenten kunne producere flere kalve om året og dermed øge sin daglige indtjening,« spår Per Spleth.

Krydsningstyre bør koste mere

Han ser prisen for spædkalvene som den største usikkerhedsfaktor ved produktion af krydsningskalve.

»Både mælke- og kalveproducenter vil forsøge at få mest muligt ud af kalvens merværdi, og forskubbes denne balance til mælkeproducentens fordel, vil kalveproducenten i stedet indkøbe almindelige malkekvægskalve,« forudser Per Spleth.

I beregningerne får krydsningstyrekalvene et tillæg på 600 kroner i forhold til almindelig notering for spædkalve, men det afhænger af udbud og efterspørgsel, mener Per Spleth.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle