Kun ét middel tilbage til at vækstregulere vårbyg

I praksis er der kun adgang til Moddus M. Terpal har nu tre måneders sprøjtefrist i vårbyg, og Cerone/IT-Ethephon 480 markedsføres ikke længere.

I denne sæson vil der i praksis kun være adgang til at bruge Moddus M for de avlere af vårbyg, som føler behov for at vækstregulere vårbyg mod nedknækning af aks eller strå.

Det er konsekvensen af, at Cerone/IT-ethephon 480 med ethephon som aktivstof er trukket fra markedet, fordi midlet er øjenskadeligt og skal sælges i en særlig emballage. Samtidig har Terpal, som indeholder ethephon og mepiquat-chlorid, fået forlænget sprøjtefristen til tre måneder i vårbyg, hvilket i praksis gør, at midlet ikke længere kan anvendes i vårbyg.

Restlagre af Cerone/IT-Ethephon 480 må dog anvendes i overensstemmelse med etiketten.

Anbefales ikke

Derefter står Moddus alene som midlet mod nedknækning i vårbyggen, men der er uenighed om, hvorvidt Moddus, som er betydeligt dyrere end de hidtil anvendte midler, har effekt over for problemet.

Syngenta anbefaler 0,3-0,45 liter Moddus M pr. hektar i byggens stadie 35-39 (fanebladet fuldt udviklet) mod aks- og strånedknækning, men der foreligger ifølge Landscentret Planteproduktion ingen dokumentation for, at midlet har den ønskede virkning. Derfor anbefales Moddus ikke til formålet fra Landscentrets side.

"Derimod har svampesprøjtningen i vårbyg faktisk en sideeffekt over for nedknækning af aks og strå," siger landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen.

De tyske erfaringer med Moddus i vårbyg er også, at virkningen af midlet er størst ved stråbasis og altså ikke som gardering over for nedknækning.

smitt@landbrugsavisen.dk


Læs mere om vækstregulering i fagmagasinet MARK nr. 3/2009, der udkommer i næste uge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle