Kun øst-vikarer til det sydlige Danmark

Landsudvalget for Vikarservice afstår fra at formidle arbejdskraft, fordi interessen er beskeden.

Landsudvalget for Vikarservice vil ikke hente østeuropæisk arbejdskraft til Danmark.

"Kun ganske få af landets 15 selvstændige vikarvirksomheder under Landsudvalget ser et behov for at hente fremmed arbejdskraft. Derfor anser vi det ikke som en opgave, Landsudvalget skal tage sig af. Det overlader vi til de enkelte afdelinger selv at tage stilling til efter de lokale forhold."

Det siger Landsudvalgets formand, Jørgen Thomsen, der forstår LandboUngdoms nervøsitet for konkurrence fra udenlandsk arbejdskraft, men også opfordrer de unge til at slå koldt vand i blodet:

"En dansk driftsleder skal arbejdsmæssigt ikke måles mod en østeuropæer," siger han.

Sønderjyder fortsætter

Indtil videre er det kun Sønderjysk Vikarservice, der arbejder med planer om at hente østeuropæisk arbejdskraft, men til en højere løn end private, konkurrerende virksomheder tilbyder.

Vikarservice i Vojens har de seneste par år haft tyske medarbejdere som supplement til den danske stab, fordi det var umuligt at skaffe dansk arbejdskraft. Tyskerne har hovedsageligt arbejdet på byggepladser og med andre blandede opgaver.

Specielt i Sønderjylland og delvist på Fyn føler vikarvirksomhederne stærk konkurrence fra private vikarbureauer som Baltic Workforce og Workforce, der med breve henvender sig direkte til arbejdsgivere, eller via annoncer eller på hjemmesider tilbyder arbejdskraft til 90 kr. pr. time og derunder.

Tovejs ansvar

"Hvis vi blot sidder med hænderne i skødet, løber andre med vores forretning. Hos os er de udenlandske vikarer tænkt som et tilbud om arbejdskraft sideløbende med de uddannede vikarer, der også har interesse i, at vores forretning opretholder livet. Vi har et ansvar over for vore ansatte men også i forhold til vore medlemmer, som ingen penge tjener og har behov for at få opgaver løst, som ikke kræver faguddannelse og til en lavere løn end 200 kr. Alternativet er, at arbejdet ikke bliver udført," siger Jørgen Thomsen.

Han har svært ved at forstå, at det i en verden med fri bevægelighed er tabuagtigt at sætte østeuropæere i arbejde. Jørgen Thomsen har set masser af østeuropæere arbejde i frugtplantager i Norge og Sverige.

Og i Holland er der uden problemer ansat hobevis af østeuropæere i landbrugets vikarservice sideløbende med de uddannede vikarer - men til en anden løn.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle