Kun få betaler udbytte: Millionerne går til yderligere vækst

Kun få aktionærer i de store danske landbrug i udlandet får penge udbetalt.

Indtjeningen er i top i flere af de store danskejede udenlandske landbrug i Europa. Alligevel skal de danske landmænd, der har aktier i landbrugene, ikke se frem til at få udbetalt de store udbytter.

Idavang leverede sidste år et topresultat med en fremgang i resultat før skat fra 45 til 111 mio. kr., og et EBIDTA-resultat, der steg fra 151 til 194 mio. kr. Alligevel valgte Idavang at lade være med at betale udbytte til ejerne.

»Vi udbetalte ikke udbytte i 2016. I stedet investerer vi pengene i selskabet og yderligere vækst,« siger næstformand Jytte Rosenmaj, Idavang.

De tre foregående år udbetalte Idavang dog udbytte til selskabets fem ejer på i underkanten af 60 mio. kr. om året.

Satser på vækst

Selvom DCH International, der producerer svin i Rumænien, sidste år landede det bedste resultat nogensinde i selskabets historie, blev der ikke udbetalt udbytte til de knap 100 aktionærer. Faktisk er der aldrig nogensinde udloddet så meget som en enkelt krone til aktionærerne, fortæller adm. direktør Lars V. Drescher, DCH International.

»Vores strategi er ikke at betale udbytte. Vi er en virksomhed i vækst. Vi skal være større, og foreløbig geninvesterer vi det, vi tjener. I år investerer vi eksempelvis i en udvidelse til 5.200 søer inkl. produktion af slagtesvin ved Braila i det østlige Rumænien,« siger Lars V. Drescher.

Også Axzons økonomi var sidste år solid nok til at betale udbytte til selskabets omkring 170 aktionærer. Men det skete ikke.

»Økonomien ser rigtig god ud igen i år, så jeg håber, at vi kan udbetale udbytte i år. Og måske vi også kan udbetale et beløb for det gode resultat, vi opnåede sidste år,« siger adm. direktør Tom Axelgaard, Axzon. Han understreger dog, at der endnu ikke er taget nogen beslutning om det.

Yderligere investeringer

Heller ikke hos AgroEast, der havde underskud i både 2015 og 2016, blev der udbetalt overskud til selskabets cirka 50 aktionærer.

»Vi har været i en fase, hvor vi har sparet op til at bygge nye stalde med 20.000 stipladser til slagtesvin. Derfor har der ikke været likviditet til at udbetale udbytte til aktionærerne. Og selvom vi formentlig lander et plus i år, regner jeg heller ikke med, at vi betaler udbytte i år. Vi skal afdrage på lån, og vi skal spare op til yderligere investeringer,« siger Jørgen Tørnæs.

FirstFarms, der blev stiftet i 2004 og er det eneste børsnoterede danske landbrug, har endnu ikke betalt udbytte til selskabets omkring 2.600 aktionærer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle