Kun få mejerier følger Arla ned i pris

De fleste mejerier har valgt ikke at sænke prisen.

Efter at Arla Foods i sidste uge sænkede afregningsprisen, har nogle af de mindre mejerier valgt at følge efter.

Allerede dagen før Arlas udmelding besluttede Ørbæk Mejeri at sætte mælkeprisen ned med 10 procent ifølge Mejeriforeningen.

"Jeg mener, at mælkeprisen var urealistisk høj først på året, og derfor er sænkningen udtryk for et vist efterslæb. Men der er da også sket en afmatning på mange markeder," siger mejeribestyrer på Ørbæk Mejeri Preben Fauerholt.

Mammen Mejeri sætter også prisen ned.

"Vi sætter prisen ned. Det er nødvendigt, og det er ikke for sjov. Mælken er simpelthen ikke mere værd, og vi taber andele på eksportmarkeder med de priser, der er nu," siger mejeridirektør Niels H. Staunsbæk.

Øko-mejerier holder prisen

Arla har blandt andet begrundet prisnedsættelsen med, at forbrugerne i større udstrækning vælger lavprisprodukter. Det er dog ikke en tendens, de to økologiske mejerier, Naturmælk og Thise Mejeri, har mærket.

Formanden for Thise Mejeri, Niels Erik Nilsson, regner ikke med, at der vil blive ændret ved acontoprisen, og en lignende melding kommer fra Naturmælk.

"Vi regulerer ikke vores afregningspris efter, hvad Arla gør, men efter vores egne tal," siger mejeribestyrer Leif Friis Jørgensen, Naturmælk.

Han indrømmer dog, at Arlas prisnedsættelse har en afsmittende effekt, fordi Arla er markedsleder, og han frygter, at Arla sætter prisen yderligere ned, afhængigt af hvad der sker på verdensmarkedet.

Han påpeger også, at der er en større fragmentering på markedet, med et større salg af de absolut billigste varer, mens andre forbrugere er mere bevidste og holder fast i økologi og miljø.

Vil ikke sætte prisen ned

Them Andelsmejeri har heller ingen planer om at sætte prisen ned.

"Som det ser ud nu, har vi ikke tænkt os at sætte prisen ned. Afsætningen kører upåklageligt. Vi må jo have nogle gode produkter, og det er ikke fordi vi sælger dem billigt. Måske er det et tegn på, at vi laver gode produkter, som folk kan lide," siger mejeribestyrer Finn Andersen.

"Vi har aldrig fulgt Arlas pris. Vi har vores egen afregning," siger mejeribestyrer, Gisle Nordlund, Endrup Andelsmejeri.

Bornholms Andelsmejeri vil afvente udviklingen på markedet, før man tager stilling.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle