Kun tre ud af fem har lagt budget for 2020

»Et overraskende lavt tal«, lyder det fra Sagro-direktør: »Der er nogle derude, som vi ikke har godt fat i«.

Tre ud af fem landmænd har lagt budget for 2020. Det viser en spørgeundersøgelse, LandbrugsMedierne har gennemført i februar blandt L&Fs medlemmer. Flest budgetlæggere er der blandt de unge under 40, hvor syv ud af ti svarer ja til, at de har lagt et budget for året. Interessen for at lægge budget er klart aftagende med alderen. Når man har passeret de tres, er det kun hver femte, der besværer sig med budgetlægningen.

»Det er faktisk overraskende, at så mange ikke lægger budget«, lyder det fra direktør Palle Høj fra rådgivningsselskabet Sagro.

»Der er nok en tendens til, at nu, hvor det går økonomisk bedre og bankerne slipper deres greb, vil nogle landmænd ånde lettet op og droppe al besværet med budgetlægning«.

Forkromet og for dyrt

Besvarelserne i undersøgelsen var anonyme, men en af dem, der har indvilget i at uddybe sin holdning, er Kurt Mølgaard Jørgensen fra Brønderslev. Den 66-årige landmand, der i dag er kødkvægsproducent og planteavler, svarede nej til spørgsmålet om at lægge budget.

»Her mente jeg nej til brugen af værktøjerne fra Seges«, siger Kurt Mølgaard Jørgensen og uddyber:

»Der er et kraftigt fald i udarbejdelse af budgetter på landbrugets rådgivningscentre fra 5.021 i 2017 til 4.605 i 2018. Det kunne indikere, at udbyttet af forkromede løsninger som budgetter, Summax, e-arkiv og Dashboard ikke føles at give nok i forhold til prisen på produkterne«, mener altså Kurt Mølgaard Jørgensen, der ikke lægger fingre imellem:

»Især de store centre forsøger mere eller mindre aggressivt at forklare nødvendigheden af ovennævnte produkter. Nogen påstår, det er et forsøg på at skabe et behov med mersalg for øje«.

Ikke afvisende

I Sagro, der lægger budget for ca. 900 heltidslandmænd, mener Palle Høj, at man skal tage kritikken alvorligt:

»Vi skal bestemt ikke afvise de landmænd, der oplever systemerne sådan. Det skal vi lytte til, men jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er enig med ham, og jeg vil gerne slå fast, at i Sagro går vi op i god rådgivning og i at hjælpe vore kunder frem for mersalg. Jeg medgiver gerne, at megen af den nye teknologi kan føles dyr og besværlig, når den er under udvikling. Det ændrer ikke på, at et budget er en god støtte«, siger Palle Høj.

Hvem lytter du til

I undersøgelsen er der også spurgt om, hvor du som landmænd henter råd i økonomiske spørgsmål. Her kunne man sætte flere krydser, og derfor summer procenttallene op over 100. En meget stor andel - omkring hver fjerde landmand - svarer her »Ingen, jeg træffer selv mine økonomiske beslutninger«. Ellers er det udpræget økonomikonsulenten, der især i de likviditetstunge husdyrproduktioner topper listen som den primære rådgiver efterfulgt af banken.

»Det er klart, at bankrådgiveren også er sælger. Det skal man huske. Når det er sagt, er bankerne blevet meget mere opmærksomme på mulighederne og begrænsningerne i f.eks. virksomhedsordningen«, siger Palle Høj.

Faktaboks

Spørge-hjørnet: Læserne har talt

  • LandbrugsAvisen har i februar spurgt medlemmerne i L&F om deres holdninger til en lang række økonomiske spørgsmål.
  • Flere end 1.300 heltidslandmænd har svaret på, om de lægger budget eller ej, og om det er kreditten, konsulenten, kammeraterne eller konen, der rådgiver dem om deres økonomi.
  • I runde tal har lige mange mælke-, svine- og planteproducenter svaret. Sammenlagt står de tre store driftsgrene for 90 pct. af besvarelserne. Mænd udgør 95 pct. af besvarelserne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle