Kvæg stopper kritisk antibiotika

Kvægbrugere og dyrlæger skal holde igen med at bruge kritiske antibiotika, opfordrer L&F, Kvæg.

Brugen af de kritiske antibiotika cefalosporiner og fluorokinoloner skal bremses i kvægbruget.

Det mener L&F, Kvæg, som i dag indfører et frivilligt stop for brugen af de kritiske antibiotika, som øger risikoen for udvikling af resistens hos bakterier som eksempelvis MRSA.

»Kvægbruget har arbejdet målrettet på at nedbringe brugen af antibiotika i flere år, og fluorokinoloner er ikke blevet benyttet siden år 2000. Men cefalosporiner benyttes stadig, og i flere tilfælde kunne man med fordel bruge et andet præparat,« siger Peder Philipp, formand for L&F, Kvæg.

Med det frivillige stop håber Peder Philipp at komme et eventuelt totalforbud i forkøbet, for cefalosporiner bør stadig bruges ved visse sygdomstilfælde.

»Kvægbranchen skal i allerhøjeste grad være med til at holde risikoen for udvikling af resistens så lav som muligt. Samtidig skal vi fortsat have mulighed for at benytte cefalosporiner til enkeltdyrs-behandling på baggrund af diagnostik og resistensundersøgelser. Derfor er et frivilligt stop under visse forudsætninger den bedste løsning,« siger han.

Dyrlæger tilfredse

Det frivillige stop hilses velkommen af dyrlæge Jens Philipsen, som er formand for Sektion Kvæg i Den Danske Dyrlægeforening.

»Det er vigtigt, at vi sammen med kvægbruget gør en indsats for, at 3. og 4. generations cefalosporiner kun benyttes i de tilfælde, hvor der vitterlig ikke er andre muligheder. På den måde er vi med til at reducere antallet af bakterier, der bliver resistente over for kritiske antibiotika, og dermed bevares muligheden for at behandle mennesker med alvorlige infektioner,« mener han.

Få undtagelser fra kravet

Cefalosporinerne skal dog fortsat kunne anvendes til behandling af kvæg, hvor en bakteriologisk undersøgelse viser, at cefalosporiner er det bedst egnede præparat.

Det gælder eksempelvis ved udbrud af yverbetændelse forårsaget af bakterien klebsiella eller ved lidelser, hvor en laboratorie- og resistensundersøgelse viser, at der ikke findes et dokumenteret alternativ.

»Men vi skal væk fra, at cefalosporiner benyttes til behandlinger i børen eller lemmelidelser. Her findes andre og mindre kritiske alternativer,« slår Peder Philipp fast.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle