»Debat om øko-avl bør stoppe«
Økologiske mælkeproducenter takker nej til særlig øko-avlslinje, konstaterer Dansk Holsteins formand.

Selv om idéen lyder besnærende og var til debat på alle raceforeningernes årsmøder, var der ikke stor interesse for en særlig avlslinje for økologiske køer med fokus på sundhed og funktionalitet i særlige produktionssystemer.

Dansk Holsteins formand Kristian Nielsen gav i sin beretning direkte udtryk for, at interessen for særlige avlslinjer ikke udsprang af mælkeproducenters ønsker, heller ikke de økologiske mælkeproducenter, men derimod havde helt andre årsager.

95 procents sammenfald

»I forbindelse med det nye NTM blev det diskuteret, om der skulle være en speciel linje for eller NTM for økologer. Alle de økologer, som blandede sig i debatten om NTM, sagde nej. Så selv om der fra NAV var lavet en økonomisk beregning på, hvordan det kunne se ud, blev det hurtigt taget af bordet. Det viste sig da også, at da det endelige forslag med det nye NTM blev sammenlignet med øko-forslaget, var der en sammenhæng på 95 procent. Det vil sige, at det ville være de samme tyre, der stod øverst«, konstaterede han.

»Jeg mener, at den debat om anderledes avlsmål for økologer bør stoppe. Den er kun drevet af, at man kan skaffe penge til projekter og ikke et reelt ønske fra brugerne. Der er så bredt et udvalg af tyre, der kan noget forskelligt, at alle kan få det, de gerne vil have«, fremhævede han. Ud over den manglende brugerinteresse pegede han på økonomien og risikoen for indavl som andre gode grunde til at lægge idéen død.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.