»Sunde køer er nemme at passe«
Rotationskrydsning har sendt reproduktionen og sundheden helt i top hos økologen Jan Hansen på Lærkeholm.

Jan Hansen har altid ønsket at praktisere rotationskrydsning på grund af den positive effekt på især sundhed og reproduktion.

Det skal nemlig være nemt at passe køer, er holdningen til mælkeproduktionen på Lærkeholm ved Holmegaard på Sydsjælland:

»Sunde køer er nemme at passe,« påpeger han.

De oprindelige holstein/jersey-krydsninger, der stod på Lærkeholm ved overtagelsen i 1998, blev i begyndelsen zigzagkrydset med rød og sort holstein. For knap ti år siden kom den franske malkerace, montbéliard, så med i et rotationskrydsningsprogram.

Faldende dyrlægeregning

I den tid, hvor besætningen er vokset fra 80 til 210 årskøer, er dyrlægeudgifterne faldet med to femtedele.

»Det er flere år siden, vi sidst har behandlet en yverbetændelse,« konstaterer Jan Hansen. Ud over den lovpligtige sundhedsrådgivning er det afhorning af kalve og lidt coccodiose hos for små kalve på sommergræs som følge af firkantede øko-regler, der får den årlige dyrlægeudgift til at løbe op i knap 30.000 kroner. Lærkeholm blev lagt om til økologi i 2009.

Nu er reproduktionen og sundheden så god, at han vurderer, at der ikke er økonomi i at styrke den yderligere. Derfor skal der nu fokus på at øge ydelsen.

»Når vi har så god sundhed, som vi har nu, er der ingen grund til ikke at gå efter mere ydelse,« siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.