Øko-køer kan få lokale fedtkilder

En stikprøve af 21 partier af økologiske fedtrige råvarer viser gode muligheder for at forsyne økologiske malkekøer med nærproduceret foderfedt.

Økologiske mælkeproducenter har gode muligheder for at bytte importerede fedtkilder ud med danske.

Det er konklusionen på projektet ’Foderfedt til økologiske køer’, som i en stikprøveundersøgelse har analyseret 21 partier af råvarer, hvoraf de 20 var danskproducerede. Den sidste blev leveret fra Sverige.

De 21 råvarer fordelte sig på seks partier af rapsprodukter, to hørfrøprodukter, to hampeprodukter, ni havreprodukter og to speltprodukter. Sidstnævnte viste sig ikke at være særlig fedtrig.

Mest i raps

Helt som forventet var der til gengæld mere fedt at finde i rapsprodukterne. Indholdet af råfedt varierede i undersøgelsen fra 11 til 23 procent af tørstof. Det var ligeledes i rapsprodukterne, at man fandt det højeste indhold af aminosyrerne lysin og methionin.

Hørfrøene havde et indhold af råfedt på 43 procent, mens hørfrøkagen havde 18,9 procent råfedt af tørstoffet.

Hampefrøene havde et indhold af råfedt på 33 procent, mens pressekagen indeholdt 12,4 procent råfedt. For både hør- og hampefrø gælder dog, at der kun blev analyseret et parti råvare.

Afskalning virker

For havre-partierne var det kendetegnende, at indholdet af råfedt stiger to enheder, når havren afskalles før brug.

Det højeste indhold af fedt blev fundet i havresorten Dominik.

Faktaboks

Undersøgelsen:

  • 21 råvarer blev undersøgt. 20 var produceret i Danmark.
  • På nær spelt er alle råvarer anvendelige som fedtkilder til fodring af malkekøer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.