Økologiske mælkeproducenter har gode muligheder for at bytte importerede fedtkilder ud med danske.
Det er konklusionen på projektet ’Foderfedt til økologiske køer’, som i en stikprøveundersøgelse har analyseret 21 partier af råvarer, hvoraf de 20 var danskproducerede. Den sidste blev leveret fra Sverige.
De 21 råvarer fordelte sig på seks partier af rapsprodukter, to hørfrøprodukter, to hampeprodukter, ni havreprodukter og to speltprodukter. Sidstnævnte viste sig ikke at være særlig fedtrig.
Mest i raps
Helt som forventet var der til gengæld mere fedt at finde i rapsprodukterne. Indholdet af råfedt varierede i undersøgelsen fra 11 til 23 procent af tørstof. Det var ligeledes i rapsprodukterne, at man fandt det højeste indhold af aminosyrerne lysin og methionin.
Hørfrøene havde et indhold af råfedt på 43 procent, mens hørfrøkagen havde 18,9 procent råfedt af tørstoffet.
Hampefrøene havde et indhold af råfedt på 33 procent, mens pressekagen indeholdt 12,4 procent råfedt. For både hør- og hampefrø gælder dog, at der kun blev analyseret et parti råvare.
Afskalning virker
For havre-partierne var det kendetegnende, at indholdet af råfedt stiger to enheder, når havren afskalles før brug.
Det højeste indhold af fedt blev fundet i havresorten Dominik.
Faktaboks
Undersøgelsen:
- 21 råvarer blev undersøgt. 20 var produceret i Danmark.
- På nær spelt er alle råvarer anvendelige som fedtkilder til fodring af malkekøer.
Kommentarer