Økologer må alligevel ikke bruge blåkvæg

Økologiske kvægbrugere må alligevel ikke anvende blåkvæg, selv om et forbud ikke er omtalt i økologivejledningen. Det bliver det snart, melder Landbrugsstyrelsen

Det vakte glæde hos flere økologiske mælkeproducenter, da det ved årsskiftet så ud til, at Landbrugsstyrelsen havde ophævet et forbud mod at anvende blåkvæg i den økologiske produktion.

Forbuddet havde indtil årsskiftet været omtalt i økologivejledningen via et eksempel, men det var ikke med i den nye økologivejledning, som trådte i kraft 1. januar.

Med et farvel til forbuddet mod at anvende blåkvæg kunne økologerne nu også benytte den kødkvægsrace, som er blevet populær til indkrydsning i de seneste år.

Men forbuddet gælder stadig, indskærper Landbrugsstyrelsen.

Opdatering på vej

Fredag 4. marts præciserede styrelsen, at man trods fraværet af eksemplet i vejledningen ikke har ændret regelforståelse og kontrolpraksis på området. Blåkvæg må altså ikke bruges i økologisk produktion, og eksemplet vil blive genindsat i økologivejledningen, når den opdateres næste gang.

»Der er ikke noget, landmændene kan gøre, når først koen er drægtig. Men som reglerne er i dag, er det ikke foreneligt med økologisk produktion at have blåkvæg eller dyr med 50 procent blåkvæg eller derover i bestanden«, udtaler Ane Førde, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Landbrugsstyrelsen vil dog undersøge, om forbuddet skal opretholdes på længere sigt.

»Det er en faglig vurdering, vi har taget op til overvejelse, og vi har derfor bestilt et forskningsbidrag hos Aarhus Universitet for at tilvejebringe et opdateret fagligt grundlag til at vurdere, om brug af blåkvæg stadig er uforeneligt med økologisk produktion«, siger Ane Førde.

Kig på andre racer

Hos DLBR Slagtekalve peger specialkonsulent Per Spleth på, at der findes alternativer til blåkvæg.

»Jeg ville se på tyre med x-indeks og vælge en tyr, der giver letfødte kalve, som trives godt bagefter. Det kan man også opnå med eksempelvis angus, hereford og charolais«, påpeger han.

 

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at landmænd, som måtte have brugt blåkvæg i perioden, ikke vil blive sanktioneret. Det er ikke korrekt. LandbrugsAvisen beklager fejlen.

Faktaboks

Reglen:

  • Det er ikke tilladt at have eller omlægge blåkvæg eller dyr med 50 procent blåkvæg eller derover til økologi.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.