Økologi giver en halv million mere til bundlinjen

Sprøjten og gødningssprederen skal gemmes væk, men ellers skal Per Hørlyck ikke gøre meget andet for at blive økolog.

Der er næppe nogen fremtid i at producere mælk, som mejeriet kun vil betale to kroner pr. liter for. Og der er næppe heller en fremtid i at producere noget, der er alt for meget af på verdensmarkedet. Især ikke, hvis man ikke selv skal gøre mange krumspring for at producere en anden vare til en helt anden pris.

Sådan lyder mælkeproducent Per Hørlycks ræsonnement.

I efteråret skrev han under på en omlægningskontrakt, så han kan levere økologisk mælk til Arla 1. marts 2017. Men på grund af Arlas interesse for at få flere nye økologiske leverandører, får han allerede økotillæg for mælken et halvt år, før den kan kaldes økologisk.

Økonomisk fornuftigt

»Når det kom til stykket skal vi ikke gøre meget for at blive økologer. Vi er vant til at lukke dyrene på græs og har altid haft et sædskifte med meget kløvergræs og en mindre andel korn til helsæd og modenhed. Det flugter jo meget godt med grundtankerne i økologien,« fortæller Per Hørlyck.

Hans beslutning om at lægge om er drevet af økonomi og i mindre grad af holdninger.

»Min kone plejer at sige, at hun er økologen, og jeg er økonomen. Og med vores forudsætninger er der flere penge at tjene ved at producere økologisk frem for konventionel mælk,« fortæller Per, som af rådgiverne har fået stillet i udsigt, at bundlinjen bliver en halv mio. kr. bedre ved at lægge om.

Samarbejde gør forskellen

At mælkeproducenten fra Vamdrup turde skrive under på økologikontrakten skyldes tre forhold.

Dels at han har indgået et samarbejde med en økologisk planteavler om at afsætte husdyrgødning og købe halm og korn. Dels at han fik mulighed for at forpagte 40 hektar jord, som allerede er økologisk. De to aftaler afværger den mangel på foder, som kan opstå på grund af et lavere udbytte i marken, når den drives økologisk. Den tredje centrale faktor er tillægget for økologisk mælk.

»Vi fik beregnet et nulpunkt på øko-tillægget på 38 øre pr. kg. Så længe tillægget er højere end det, er økologien en bedre forretning. Aktuelt er det 129,5 øre pr. kg, og de sidste mange år har tillægget ikke været lavere end 55 øre pr. kg,« forklarer Per.

Han er ikke bekymret for, at øko-tillægget falder drastisk, selvom mængden af økologisk mælk vokser i de kommende år.

»Skulle det ske, kan jeg jo altid lægge tilbage, når den femårige tilsagnsperiode er slut,« konstaterer han.

Faktaboks

  • Lone og Per Hørlyck
  • Sønderskovgaard ved Vamdrup
  • 140 køer
  • 140 hektar (ejet+lejet)
  • Low-cost-produktion

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.